NOS Nieuws

Ouders op afstand en geen scheids, zo wordt voetbal weer leuk

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Zonder scheids en ouders op afstand

De voetbalbond KNVB begint vandaag bij de jongste spelertjes in Limburg met een competitievorm waarin de scheidsrechter is afgeschaft en de ouders van de spelertjes op grotere afstand van het veld worden gezet.

De ouders krijgen de nadrukkelijke instructie mee dat zij de eigen beslissingen van de kinderen moeten accepteren. Zij mogen niet sturen en moeten voor een positieve sfeer zorgen.

De bedoeling is dat de duizenden kinderen in twee klassen bij de F-pupillen (7 en 8 jaar) “het vrije voetbalspel weer terugkrijgen”, zoals de bond het uitdrukt. In de zogenoemde Fair Play Competitie moeten ook de coaches terughoudend zijn met het geven van aanwijzingen. Hun rol is vooral het geven van complimenten en het troosten en motiveren van de kinderen.

Wangedrag

Fair Play wordt volgens de KNVB vooral ingevoerd omdat kinderen hun plezier in het spel dreigden te verliezen door de bemoeienis van fanatieke ouders langs de lijn. Die zorgden ervoor dat zelfs bij de pupillen wedstrijden moeten worden gestaakt, al houdt de bond niet bij hoe vaak dat precies gebeurt.

In het nieuwe concept staan de vaders en moeders niet langer pal naast het veld, maar op ten minste 20 meter afstand. Om dat te bereiken is het veld kleiner gemaakt dan bij een gewone F-wedstrijd; ouders staan verder van de zijlijn af.

Bij SV Budel speelt vanmorgen de F6 op de nieuwe manier. Een ouder langs de kant vindt het een verbetering "Je ziet dat de kinderen zelf hun gang gaan." De spelertjes zelf moeten nog even wennen. "Soms is het vervelend, dan is er een erge overtreding en dan is er niemand om wat van te zeggen", zegt een van hen.

Het concept, dat bij de jongste spelers in Duitsland al overal is ingevoerd, is een initiatief van onder anderen oud-jeugdvoorzitter John Heckman van voetbalvereniging RKTSV uit Kerkrade. De afgelopen jaren is er eerst mee geëxperimenteerd in het district Zuid II (Limburg en een plukje Noord-Brabant) en vervolgens ook in andere delen van het land.
De resultaten van de proef waren positief: kinderen bleken zich vrijer te voelen op het veld omdat zij minder met hun ouders bezig zijn.

De bedoeling is dat Fair Play de komende jaren stap voor stap ook elders wordt ingevoerd. Eerst bij de F-jeugd en vervolgens ook bij de E'tjes (9 en 10 jaar).

Geen scheidsrechter, alleen coaches op het veld bij SV Budel

Door naar ze te schreeuwen bereik je het tegenovergestelde.

Sportpsycholoog Vana Hutter

Sportpsycholoog Vana Hutter van de Vrije Universiteit in Amsterdam reageert positief op de nieuwe opzet. "Onderzoek laat zien dat veronderstelde onrechtvaardigheid van de kant van de scheidsrechter en de coach de grootste bron van ergernis voor ouders vormt. Haal je de scheidsrechter weg en maak je de rol van de coach kleiner, dan is er dus al veel gewonnen. Zeker als je die ouders ook nog eens fysiek op afstand zet. Voor de clubs lijken deze regels me ook prettig, want die vinden het vaak ook best lastig om ouders op hun gedrag aan te spreken."

Maar belangrijker nog is volgens Hutter dat het voor kinderen veel prettiger is als volwassenen zich minder met hun spel bemoeien. "Zij krijgen in een positievere sfeer meer zelfvertrouwen, hebben minder faalangst, tonen meer inzet. Dat is wat al die ouders die graag willen dat hun kind de top bereikt vaak niet beseffen: door naar hem te schreeuwen, bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl