Pérez Molina voor de rechter EPA

De donderdag afgetreden president van Guatemala, Otto Pérez Molina, is voor de rechter verschenen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal, maar ontkent alle aanklachten.

De snelle val van Pérez Molina, enkele dagen voor de verkiezingen die zondag worden gehouden, heeft Guatemala volledig in zijn greep. De corruptie-affaire komt erop neer dat zakenlieden invoerrechten ontdoken door miljoenen aan smeergeld te betalen, waarvan een deel bij de politieke top terecht zou zijn gekomen.

De rechter zal dinsdag beslissen of het tot een proces komt tegen Pérez Molina. Die moet in elk geval tot die tijd in zijn cel blijven op een militaire basis, waar hij vrijdag werd opgesloten.

'Nummer 1'

Tijdens de zitting kwamen de aanklagers met allerlei materiaal waarmee ze de schuld van Pérez Molina willen aantonen, zoals tientallen telefoontaps, foto's en documenten. Ze stellen dat als het in de telefoongesprekken over 'nummer 1' gaat, de ex-president wordt bedoeld. Met 'nummer 2' wordt verwezen naar zijn vice-president Roxana Baldetti, die in mei al aftrad vanwege het corruptieschandaal.

Volgens de aanklagers kregen Pérez Molina en Baldetti de helft van de steekpenningen, en hun directe medewerkers de andere helft. Maar de advocaat van Pérez spreekt van een zwakke zaak. "Ik moet de echte bewijzen nog zien."

STER reclame