NOS Nieuws

'De vluchtelingen worden hier erg hardhandig aangepakt'

 • Brian Lens
  Gevluchte kinderen vermaken zich met bellenblaas in Boedapest
 • Brian Lens
  Gevluchte kinderen in Boedapest
 • Brian Lens
  Duizenden vluchtelingen hebben zich verzameld bij het treinstation van Boedapest
 • Brian Lens
  'De stank is enorm'
 • Brian Lens
  Nederlandse student maakt foto's van vluchtelingen in Boedapest
 • Brian Lens
  Vluchtelingen in Boedapest

"Het stinkt enorm naar urine!", zegt de Nederlandse student Brian Lens die erg is geschrokken van de situatie waarin de vluchtelingen in Boedapest verkeren. Duizenden migranten verbleven vanmiddag voor het treinstation, maar ze mochten niet verder. "Ze mogen het treinstation niet in, dus blijven bij de metrohalte. Iedereen wil naar Duitsland, maar ze mogen niet weg." Inmiddels heeft Hongarije bussen ingezet om de vluchtelingen naar Oostenrijk te brengen.

Lens woont sinds drie dagen in de hoofdstad van Hongarije als uitwisselingsstudent. "Ik studeer International Business in Maastricht en studeer nu een jaar in Boedapest", vertelt hij.

Toen hij vanmiddag bij het station ging kijken werd hij getroffen door de verhalen van de vluchtelingen. "Ze hebben allemaal hetzelfde verhaal. Dagen hebben ze gereisd en juist nu ze in de buurt van West-Europa komen, kunnen ze niet verder." De politie stuurt de vluchtelingen weg, zegt de Nederlander. "Ze worden erg hardhandig aangepakt."

Bellenblaas

Ook zag hij hoe kinderen zich ook in deze situatie proberen te vermaken, bijvoorbeeld met bellenblaas. Brian besloot foto's te maken van de vluchtelingen. "Zo kan ik aan mijn vrienden in Nederland laten zien wat hier aan de hand is." De student is vastbesloten om iets voor de vluchtelingen te doen, maar hij weet nog niet goed wat. "Ik heb daarover met vrienden gesproken, we willen graag iets doen voor de mensen."

Er zijn ook Hongaren die de vluchtelingen proberen te helpen met eten en dekens. "Ik heb verschillende inwoners van Boedapest zien huilen toen ze langsliepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl