Timmermans komt aan op Kos
NOS Nieuws

Timmermans uitgejouwd bij aankomst op Kos

Frans Timmermans is uitgejouwd bij zijn aankomst op het Griekse eiland Kos. De vice-voorzitter van de Europese Commissie was naar Kos gereisd om te kijken hoe de bewoners van het eiland omgaan met de vluchtelingenstroom.

Timmermans zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de verwensingen van een aantal demonstranten hem onberoerd laten. "Daar word ik niet warm of koud van", zegt hij. "Er waren maar drie mensen die wat riepen en die kwamen volgens mij niet van het eiland."

"Extreem-rechts probeert gebruik te maken van de lastige situatie op Kos", zegt Timmermans, "en dat terwijl de Griekse bevolking juist probeert te helpen. Zo delen veel Grieken maaltijden uit aan vluchtelingen. Dat vind ik hartverwarmend."

Steun

Volgens Timmermans groeit in Europa het besef dat de lidstaten de problemen niet zelf kunnen oplossen. "De Grieken hebben een steuntje in de rug nodig en dat geldt ook voor veel andere landen."

Hij benadrukt dat ook de Hongaarse premier Orbán op steun kan rekenen. Die noemde gisteren het vluchtelingenvraagstuk een Duits probleem. "Als iemand zo provoceert, kun je op die provocatie ingaan", zegt Timmermans. "Maar we moeten samen deze enorme uitdaging aangaan."

Medemenselijkheid

De vice-voorzitter van de Europese Commissie wilde geen details geven over het voorstel voor de herverdeling van 120.000 extra migranten, dat woensdag zal worden gepresenteerd door Commissievoorzitter Juncker. "Ik ga geen getallen noemen."

"Ik ben optimistisch over de toekomst", zegt Timmermans. "De sfeer in de lidstaten verandert. Merkel en Duitsland geven het goede voorbeeld. Er is gelukkig een enorm reservoir aan medemenselijkheid op het Europees continent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl