ANP
NOS Nieuws

Rutte neemt afstand van uitspraken van Orbán

Premier Rutte neemt afstand van uitlatingen van zijn Hongaarse collega Orbán. Die is bang dat Europeanen in de minderheid raken in hun eigen werelddeel. Orbán noemde het vluchtelingenvraagstuk vooral een Duits probleem.

Rutte zei daarover dat het je uitlaten in wij-zij-tegenstellingen en het creëren van tegenstellingen tussen religies, culturen en nationaliteiten geen pas geeft. Volgens Rutte voegen deze uitspraken niets toe aan de oplossing van het probleem. Hij is blij dat ook EU-president Tusk afstand heeft genomen van de uitspraken van Orbán.

Nieuwe wegen

Rutte benadrukte dat er een "geïntegreerde Europese aanpak" moet komen. Volgens hem is een nieuw instrumentarium nodig, zowel Europees als nationaal.

Hij zei dat er nieuwe wegen moeten worden ingeslagen, maar wilde daar verder weinig over uitleggen en hij ging ook niet in op concrete aantallen vluchtelingen die landen zouden moeten opnemen. Rutte vindt dat Nederland "een eigen dominante bijdrage aan het debat" moet leveren. Gisteren meldden Haagse bronnen dat de coalitie werkt aan een compromis over een verplichte herverdeling van asielzoekers in Europa.

  • Rutte neemt afstand van uitspraken Orban
  • Rutte: asielbeleid opnieuw doordenken
  • Rutte: geen commentaar op voorstellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl