AFP

De Europese Commissie wil dat de lidstaten van de Europese Unie 120.000 extra vluchtelingen gaan herverdelen. Het nieuwe aantal deed al langer de ronde en een woordvoerder van de Europese Commissie heeft het nu officieel bevestigd. Het aantal komt boven op de 40.000 migranten die in een eerder voorstel werden genoemd. 

Commissievoorzitter Juncker presenteert het voorstel woensdag in het Europees Parlement. De plannen zijn bedoeld om de landen te ontlasten die op dit moment het zwaarst worden getroffen door de vluchtelingenstroom: Italië, Griekenland en Hongarije.

De vluchtelingen worden herverdeeld op basis van een verdeelsleutel die rekening houdt met de grootte van de bevolking, de staat van de economie en het aantal migranten dat nu al in het land is. Hoe die verdeelsleutel er precies uit komt te zien, is nog niet bekend.

Voorstander

In juni spraken de EU-landen voor het eerst over een verplichte herverdeling van de vluchtelingen. Over het plan voor een eerlijke spreiding van 40.000 migranten werd toen geen overeenstemming bereikt, omdat een aantal lidstaten geen vluchtelingen wilden opnemen. De EU-landen gingen wel akkoord met een herverdeling van 32.000 vluchtelingen.

Nederland zei destijds dat het een voorstander is van de verdeelsleutel. In het oude voorstel stond dat Nederland 5,12 procent van de vluchtelingen moest opvangen. Dat kwam neer op ruim 2000 mensen.

STER reclame