AFP
NOS Nieuws

Organisaties vragen Twitter in brief blokkade op Politwoops te stoppen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Burgerrechtenorganisaties roepen Twitter in een open brief op om te stoppen met het blokkeren van Politwoops. Deze dienst houdt wereldwijd in de gaten welke tweets door politici worden verwijderd en stelt ze online beschikbaar.

Vorige maand besloot Twitter Politwoops wereldwijd te blokkeren, nadat de dienst eerder dit jaar al in de Verenigde Staten niet meer te gebruiken was. Er kwam veel kritiek op de maatregel, omdat de dienst vijf jaar zonder problemen kon draaien.

Publieke figuren

In de brief stellen de organisaties dat Twitter transparantie en verantwoordelijkheid vermengt met privacy. Het netwerk zou publieke figuren ten onrechte op dezelfde manier behandelen als een gewone gebruiker. Een gewone gebruiker heeft het recht om tweets te verwijderen waar hij spijt van heeft. "Rechters hebben het verschil tussen publieke figuren en gewone gebruikers in het verleden bevestigd", stellen de schrijvers.

Daarnaast zeggen de organisaties dat er weinig contact is geweest tussen Politwoops en Twitter en dat er geen gelegenheid is geweest om de beslissing aan te vechten.

De brief is onder andere ondertekend door Human Rights Watch en de Nederlandse Open State Foundation, die Politwoops in 2010 oprichtte.

Verklaring van Twitter

Waarom Twitter Politwoops zo graag wil blokkeren blijft onduidelijk. In eerste instantie liet het netwerk aan Open State Foundation het volgende weten: "Bedenk hoe zenuwslopend - zelfs beangstigend - twitteren zou zijn als alles wat je plaatst niet te veranderen is?"

Later volgde er een iets langere verklaring: "Onlangs ontdekten we een aantal diensten die de mogelijkheid boden om verwijderde tweets te archiveren en uit te lichten. We hebben ze gezegd dat dit niet kan en hun de toegang tot Twitter ontzegd."

Dit staat haaks op de verklaring van Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. Volgens El Fassed is er vanaf het begin contact geweest en werd de dienst gedoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl