Boetes tot 200 euro niet geind door politieactie.

De politie maakt het vanaf woensdag onmogelijk voor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om een deel van de verkeersboetes te innen. De politiebonden, die actie voeren voor een betere cao, denken dat de actie de overheid miljoenen kan gaan kosten aan misgelopen inkomsten. 

De politie beheert de server die processen-verbaal verwerkt. Door die server plat te leggen, kan de politie verhinderen dat het CJIB boetes incasseert. 

Vanaf woensdag worden overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren niet meer geïnd. Waarschijnlijk gebeurt dat ook later niet meer, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. "Voor zover wij weten, verdwijnen de boetes dan helemaal uit het systeem."

Overigens lopen niet alle boetes via de politie.  Zo sturen flitsautomaten de overtredingen direct naar het CJIB. Die boetes vallen de komende tijd dus gewoon op de deurmat.  

Coulance

Een maand geleden kondigden de bonden aan coulanter te zijn met het uitschrijven van verkeersboetes. Individuele agenten bepalen sindsdien of zij een boete uitschrijven bij een kleine snelheidsovertreding of niet. Na volgende week woensdag wordt de actie verscherpt: de boetes worden door de computer gefilterd en niet meer doorgestuurd naar het CJIB.

De politieactie loopt  zeker tot en met de Algemene Beschouwingen, om politici de kans te geven om de regering op andere gedachten te brengen, zegt Van de Kamp .  

Minister Van der Steur had het liever anders gezien. "Ik heb kennisgenomen van deze volgende stap die de bonden zetten, terwijl ik ze tegelijkertijd heb uitgenodigd om om de tafel te gaan zitten." Maar hij vindt ook dat agenten door middel van toegestane acties voor hun rechten mogen opkomen.

Minister Van der Steur wil liever om tafel

STER reclame