De Hongaarse president Orbán tijdens een persconferentie Brussel gisteren
NOS Nieuws

Orbán: Europeanen raken in de minderheid

De Hongaarse premier Orbán vreest dat Europeanen in de minderheid raken in hun eigen werelddeel. Hij noemde de stroom vluchtelingen op de Hongaarse radio eindeloos. "Nu praten we over honderdduizenden, volgend jaar zullen het er miljoenen zijn als we onze grenzen niet beveiligen."

Vandaag spreken de premiers van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië met elkaar, om samen met een oplossing voor het vluchtelingenprobleem te komen. Orbán zette gisteren de toon door te zeggen dat het vluchtelingenprobleem vooral een Duits probleem is. "In Slowakije en Tsjechië denken ze er hetzelfde over. Ze willen alleen heel kleine hoeveelheden vluchtelingen opnemen", zei Trouw-correspondent Runa Hellinga in het NOS Radio 1 Journaal.

EU-overleg

Ook de ministers van de Buitenlandse Zaken van de Europese Unie overleggen vandaag met elkaar in Luxemburg over het vluchtelingenprobleem. Correspondent Gwen ter Horst zegt dat al het overleg erop gericht is om met een EU brede aanpak te komen. "En dat is heel moeilijk, want de tegenstellingen zijn fors."

De gesprekken gaan vandaag vooral over de relaties met de landen buiten de EU die te maken hebben met vluchtelingen, zoals Macedonië, Libanon en Turkije. "De gedachte is dat als de voorzieningen in de opvangkampen in Turkije en Libanon verbeteren, dat de mensen minder snel geneigd zijn naar Europa te gaan", zegt Ter Horst.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Grzegorz Schetyna waarschuwde dat als Europa de oorzaak van de vluchtelingenstroom negeert, er nog miljoenen zullen komen. "We kunnen onze aandacht niet alleen vestigen op hoe de vluchtelingen verdeeld moeten worden."

Nacht

Honderden vluchtelingen hebben de nacht doorgebracht in en bij treinen in het Hongaarse plaatsje Bicske. Het is nog onduidelijk wat er vandaag met de treinen gaat gebeuren. Drie treinen zijn na vertrek uit Boedapest doorgereden naar een vluchtelingenkamp in de buurt van Bicske. De trein leek in eerste instantie op weg naar de grens.

Volgens Runa Hellinga weigeren de vluchtelingen het voedsel dat wordt aangeboden. "Waarschijnlijk vertrouwen ze het eten niet. Er is zelfs een hongerstaking aangekondigd." De vluchtelingen begrijpen niet waarom ze worden vastgehouden. "Ze laten hun geldige ticket zien en vragen waarom ze niet gewoon door mogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl