De politiefoto van weigerambtenaar Kim Davis
NOS Nieuws

Amerikaanse die weigerde homo's te trouwen moet de cel in

Een Amerikaanse weigerambtenaar moet de cel in omdat ze weigerde boterbriefjes uit te geven voor homohuwelijken. Kim Davis uit Kentucky zegt dat het homohuwelijk niet strookt met haar geloof.

Het Hooggerechtshof van de VS bepaalde in juni dat een verbod op homohuwelijken ongrondwettelijk is. Daardoor werd het homohuwelijk in een klap toegestaan in alle vijftig staten. Veel homoparen grepen de uitspraak aan om meteen te trouwen.

Woord van God

Davis weigerde echter om homo's een boterbriefje te geven. Om te voorkomen dat ze beticht zou worden van discriminatie, besloot ze zelfs hetero-stellen niet meer te laten trouwen.

"Mijn werk strookt niet met Gods morele wetten", legde de 49-jarige Davis haar gewetensbezwaren uit. "Dit gaat voor mij niet over homo's of lesbiennes, maar om het woord van God."

Compromis afgewezen

Een lesbisch koppel dat vier keer door Davis werd geweigerd, spande een rechtszaak aan om toch te mogen trouwen. De rechter bepaalde dat Davis haar werk moest doen ondanks haar gewetensbezwaren of de cel in moest vanwege het negeren van een gerechtelijk bevel.

Een compromis waarbij Davis haar ondergeschikten toestemming gaf de boterbriefjes te ondertekenen wees ze af.

Voor- en tegenstanders reageren op de veroordeling van weigerambtenaar Kim Davis.

De zaak krijgt veel aandacht van conservatieve Amerikanen, ook omdat de presidentscampagne voor volgend jaar al op gang is. "Dat Kim Davis wordt opgesloten is een bewijs van de criminalisering van christenen in ons land", twitterde presidentskandidaat Mike Huckabee.

Haar advocaat vergeleek Davis met Martin Luther King, die ook voor zijn overtuigingen werd opgesloten. "Dat iemand haar vrijheid kwijtraakt door haar geloof, moet iedereen betreuren."

'Geen martelaar'

Voorstanders van het homohuwelijk wijzen die vergelijking van de hand. "Ze is geen martelaar", zegt de advocaat van de eisers. "Deze situatie heeft ze over zichzelf afgeroepen. Ze staat niet boven de wet."

Critici noemen Davis bovendien hypocriet, omdat ze zelf al vier keer getrouwd is geweest en zwanger raakte van een andere man toen ze nog getrouwd was. Davis zegt dat ze de Heer vond na haar turbulente huwelijksleven. "Ik ben niet perfect, dat is niemand. Maar de Heer heeft me vergeven en ik moet Hem dienen."

Hoelang Davis de cel in moet, is nog niet bekend. Het parlement van de staat zou de wet kunnen aanpassen om rekening te houden met geloofsbezwaren, maar dat komt pas in januari weer bijeen.

Het stel dat de zaak aanhangig maakte, wil vandaag opnieuw proberen in ondertrouw te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl