1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Hof: Nederland mag wietpas invoeren

Nederland mag een wietpas invoeren om buitenlandse toeristen uit coffeeshops te weren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

De wietpas is bedoeld om te voorkomen dat buitenlanders in Maastricht softdrugs komen kopen. Volgens het hof mag de maatregel worden getroffen om de overlast van drugstoerisme aan te pakken en om de openbare orde te handhaven.

Het Europees Hof was door de Raad van State gevraagd om te toetsen of een wietpas niet indruist tegen verdragen die bijvoorbeeld voorzien in een vrij handelsverkeer. Ook is bekeken of een wietpas in strijd is met het discriminatieverbod.

Ondersteuning

Het ministerie van Justitie laat in een reactie weten dat de voorbereidingen van de invoering doorgaan, maar dat buitenlanders pas zullen worden geweerd, als de Raad van State het daarmee eens is. De uitspraak van de Raad van State kan nog wel een paar maanden op zich laten wachten.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht ziet de uitspraak van het hof als een eerste stap "een positief oordeel dat we als ondersteuning beschouwen". Hij verwacht dat met de invoering van de pas zeventig procent van de huidige bezoekers de coffeeshops niet meer in mag.

Proefproces

De gemeente Maastricht lokte vier jaar geleden een proefproces uit door een coffeeshop die wiet had verkocht aan een buitenlandse klant tijdelijk te sluiten.

De eigenaar protesteerde tegen dit besluit op grond van een ongelijke behandeling van burgers van de Europese Unie en stapte naar de rechter. Die vroeg de Raad van State om een uitspraak, die vervolgens dus weer enkele vragen aan het Europese Hof voorlegde.

Het Europese Hof in Luxemburg oordeelt nu dat, omdat het verboden is verdovende middelen in het economische en commerciële circuit van de EU te brengen, een houder van een coffeeshop zich niet kan beroepen op de verkeersvrijheden of op het beginsel van non-discriminatie.

Brabant

Het kabinet heeft plannen om de wietpas in Brabant zo snel mogelijk in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl