Erdogan en Davotoglu op een officiële staatsfoto
NOS Nieuws

'EU is medeschuldig aan dood van elke vluchteling'

"Europa maakt van de Middellandse Zee een vluchtelingengraf. De EU is door zijn beleid medeschuldig aan de dood van elke vluchteling die om het leven komt." Dat is de scherpe kritiek van de Turkse president Erdogan op de huidige vluchtelingenproblematiek.

"In de Middellandse Zee zijn niet alleen vluchtelingen verdronken, maar ook onze medemenselijkheid'', zei Erdogan. Zijn land heeft sinds 2011 al zo'n anderhalf miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opgenomen. De EU, 5,5 keer groter dan Turkije, worstelt dit jaar met de opvang van tussen de half miljoen en een miljoen vluchtelingen.

Ook de Turkse leiders hebben de beelden van Aylan gezien, het jongetje dat gisteren samen met onder anderen zijn moeder en broertje verdronk tijdens een poging Griekenland te bereiken.

Gevolg van vergaderingen

De Turkse premier Davutoglu sloot zich aan bij Erdogan. Hij zei dat de Europese leiders moeten begrijpen dat de vluchtelingencrisis geen juridische of politieke kwestie is, maar dat het gaat om de toekomst van de menselijkheid. "De dood van Aylan is een gevolg van vergaderingen in hoofdsteden en de koude kamers in Brussel", zei de Turkse premier.

Toch is niet iedereen het daarmee eens. Volgens de Nederlandse oud-parlementariër Joost Lagendijk, die in Turkije woont, had het land meer kunnen doen om de vluchtelingendrama's te voorkomen. "Zo ingewikkeld is het nou ook weer niet. De kustlijn is hier niet eindeloos, het gaat om een paar kilometer en er vertrekken bijna elke nacht bootjes", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl