Migranten wachten op een boot op het strand bij Bodrum
NOS Nieuws

'Turkije had meer kunnen doen om dit drama te voorkomen'

"Turkije had meer kunnen doen om dit drama te voorkomen", zegt oud-parlementariër Joost Lagendijk vanuit Bodrum, waar hij woont. Als het land had gewild had het volgens Lagendijk al veel meer mensensmokkelaars kunnen oppakken dan de vier die vandaag gearresteerd zijn in verband met de dood van het Syrische jongetje Aylan.

"Zo ingewikkeld is het nou ook weer niet. De kustlijn is hier niet eindeloos, het gaat om een paar kilometer en er vertrekken bijna elke nacht bootjes", zei Lagendijk in het NOS Radio 1 Journaal.

Internationale druk

Hij denkt dat de internationale druk die ontstond na de foto's van het verdronken jongetje ertoe heeft geleid dat Turkije nu wel in actie kwam en vier mensensmokkelaars oppakte. Maar volgens Lagendijk is het nog helemaal niet zeker of de gearresteerde mensensmokkelaars iets te maken hebben met de dood van Aylan.

"De vader heeft in een interview gezegd dat twee pogingen via mensensmokkelaars Griekenland te bereiken zijn mislukt. Daarom probeerden ze nu op eigen houtje van Turkije naar Griekenland te komen en die poging is hen dus fataal geworden."

Niet moeilijk doen

Hoewel Turkije misschien meer had kunnen doen tegen de mensensmokkelaars heeft het land de afgelopen jaren volgens Lagendijk al enorm veel gedaan voor vluchtelingen en daarbij kosten noch moeite gespaard.

Hij vindt dat de Turkse president Erdogan dan ook wel een punt heeft als hij zegt dat Europa niet zo moeilijk moet doen over de opvang van een paar honderdduizend vluchtelingen. "Vorig jaar heeft Turkije in z'n eentje 2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl