Aylans vader verloor ook zijn vrouw en andere zoon
NOS Nieuws

Vader van Aylan: mijn kinderen waren de mooiste kinderen

Abdullah Kurdi, de vader van het jongetje Aylan dat op zijn vlucht naar Europa verdronk en aanspoelde op een strand van Turkije, heeft met de pers gepraat. Tegenover journalisten beschreef hij de dramatische momenten dat het bootje, waarop hij met zijn vrouw en twee kinderen van Turkije naar het Griekse eiland Kos onderweg was, plotseling kapseisde.

"We waren vier minuten op zee en de kapitein zag dat de golven hoog waren en hij stuurde de boot de andere kant op. Al bij de eerste golf raakte de kapitein in paniek. Hij dook meteen in zee en vluchtte. Ik nam het roer over en begon te sturen, maar de golven waren zo hoog dat de boot omsloeg."

"Ik probeerde mijn kinderen en mijn vrouw te pakken, maar er was geen hoop. Eén voor één gingen ze dood. Ik nam mijn vrouw en mijn kinderen in mijn armen en ik realiseerde me dat ze alle drie dood waren."

Kurdi's 3-jarige zoontje Aylan verdronk, net als zijn 5-jarige broertje Galip en zijn vrouw Rehan. Het bootje was maar 5 meter lang en was met 12 passagiers aan boord overvol.

Mooiste kinderen

Op de vraag hoe zijn kinderen waren, antwoordde Kurdi: "Mijn kinderen waren de mooiste kinderen van de wereld. Iedere morgen maakten ze me wakker om met ze te spelen. Nu zijn ze er niet meer. Ik wil nu alleen nog maar bij hun graf zijn."

Het lichaam van Aylan op het strand van Bodrum
'Mijn kinderen waren de mooiste kinderen'

De 40-jarige Kurdi wil zijn kinderen terugbrengen naar Kobani, de Syrische stad waar het gezin vandaan was gevlucht. Abdullah Kurdi was daar kapper. Volgens de BBC had hij geld geleend om de 4000 euro voor de overtocht met een mensensmokkelaar te kunnen betalen.

Drie jaar in Turkije

De familie wilde graag naar Canada, waar een zus van de vader woont. Het gezin zou al drie jaar in Turkije hebben gezeten en zou hals over kop zijn toevlucht tot een mensensmokkelaar hebben gezocht omdat volgens de Turkse autoriteiten vandaag een begin zou worden gemaakt met repatriëring naar Syrië.

Kurdi is nu nog steeds in Turkije. In Mugla, in de buurt van Bodrum waar zijn zoontje aanspoelde, bezocht hij het mortuarium, om zijn gezinsleden te identificeren. Volgens BBC-journalist Fergal Keane heeft de Turkse overheid toegezegd dat zijn vrouw en kinderen zullen worden teruggebracht naar Kobani.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl