Paul Rosenmöller ANP
NOS Nieuws Binnenland

Scholen: kabinet moet nu snel regels opruimen

Het kabinet moet zo snel mogelijk regels opruimen die op dit moment fusies en andere vormen van samenwerking tussen middelbare scholen in de weg zitten. Alleen dan kunnen scholen goed inspelen op de krimp van het aantal leerlingen. Meer dan 80 procent van de schoolbesturen krijgt daarmee te maken.

Dat zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de koepelorganisatie van de middelbare scholen. Vorige week deden de bassisscholen een soortgelijke oproep aan het kabinet.

Rosenmöller reageert op de situatie in onder meer Maastricht, waar vanwege de krimp de brede scholengemeenschappen worden geschrapt en vervangen door én school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo. Rosenmöller: "In Maastricht is de situatie relatief eenvoudig, omdat daar maar één schoolbestuur is. In andere regio's is dat vaak anders."

Bekijk de prognose per middelbare school

Koplampen

Staatssecretaris Dekker waarschuwde vandaag de scholen "niet in de koplampen te staren" en de problemen niet voor zich uit te schuiven. Maar volgens Rosenmöller hoeft Dekker zich geen zorgen te maken: de scholen zijn sinds een aantal jaren echt wel wakker. 

"Zij zien de noodzaak van samenwerking, maar dan moet de staatssecretaris samenwerking wel mogelijk maken. Mijn verzoek aan het kabinet is: laten we nu samen proberen dit probleem op te lossen." 

De scholen ergeren zich onder meer aan de zogenoemde fusietoets, die een onnodige drempel op zou werpen voor samenwerking.

STER reclame