Het duel tegen IJsland wordt een mooie mijlpaal voor Daley Blind en zijn vader Danny. De een (Danny) stelt als bondscoach van het Nederlands elftal de ander (Daley) op. Een unicum in Oranje, maar internationaal gezien is er de laatste jaren sprake van een ware trend. 

Vader (l) en zoon Maldini in actie op het WK 1998 ANP

Paolo en Cesare

In 1996 beginnen vader en zoon Maldini hun samenwerking als coach en pupil in het Italiaans elftal. Tien jaar daarvoor laat vader Cesare zijn zoon Paolo al debuteren in het 'onder 21' team van La Squadra Azzurra. 

De samenwerking eindigt met de kwartfinale van het WK van 1998 in Frankrijk tegen het thuisland. Met zoon Paolo als aanvoerder buigen de Italianen na penalty's voor de latere wereldkampioen. 

Daarmee verliest Italië voor de derde achtereenvolgende maal op een WK na strafschoppen. "Het lijkt wel of we behekst zijn", laat een teleurgestelde Cesare Maldini na afloop weten.

De familie Kranjcar tijdens het WK 2006 ANP

Familie Kranjcar zorgt voor ophef

In de jaren daarna volgen steeds meer vaders en zonen het voorbeeld van de Maldini's. In Kroatië zorgt de familie Kranjcar voor ophef. Vader Zlatko haalt als bondscoach zijn zoon Niko als 20-jarige bij het nationale team. 

Volgens Kroatische media is Niko dik en speelt hij onopvallend. Toch gaat hij mee naar het WK van 2006 in Duitsland, waarin de groepsfase niet wordt overleefd. In het laatste groepsduel weten de Kroaten niet te winnen van Australië, dat onder leiding staat van Guus Hiddink, waardoor 'The Socceroos' verder gaan. Inmiddels heeft Niko Kranjcar meer dan tachtig interlands gespeeld voor Kroatië.

Michael (l) en zijn vader Bob Bradley bij het nationale team van de Verenigde Staten ANP

Bradley en Weiss

In Nederland had Michael Bradley bij sc Heerenveen Gertjan Verbeek als coach, bij het nationale team van de Verenigde Staten moest hij samenwerken met zijn vader Bob. Tussen 2006 en 2011 was vader Bob de bondscoach, daarna werd hij vervangen door Jürgen Klinsmann.

Een andere samenwerking tussen vader en zoon vond plaats bij Slowakije. Vladimir Weiss liet zijn gelijknamige zoon in het nationale team debuteren. Samen waren ze succesvol op het WK van 2010 in Zuid-Afrika, door titelverdediger Italië in de groepsfase met 3-2 te verslaan en zich te plaatsen voor de knock-outfase. 

Daarin werd Slowakije met 2-1 geklopt door de latere vice-wereldkampioen Nederland, door goals van Wesley Sneijder en Arjen Robben.

STER reclame