NOS Nieuws

'Louvre en Rijksmuseum overwegen samen Rembrandts te kopen'

  • Wikimedia Commons
    Detail van het portret van Oopjen Coppit
  • Rothschild Collectie
    Detail van het portret van Maerten Soolmans

Het zou een Europese primeur zijn: de aanschaf van twee Rembrandts door het Rijksmuseum samen met het Louvre in Parijs. De schilderijen zouden dan beurtelings in Amsterdam en Parijs tentoongesteld kunnen worden.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die door de Franse familie Rothschild te koop aangeboden worden. De vraagprijs voor de schilderijen zou 160 miljoen euro zijn.

De directeur van het Louvre, Jean-Luc Martinez, heeft tegen het Franse zender BFM Business-tv (op 10m13s) gezegd dat deze mogelijkheid serieus wordt bekeken. "Er wordt over onderhandeld. Minister Fleur Pellerin van Cultuur heeft met haar Nederlandse collega gebeld en die twee hebben samen deze oplossing voorgesteld", zei hij.

Origineel

Zelf heeft Martinez erover gesproken met de directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes. "Het is belangrijk dat twee werken van een Europese meester, een Europees genie uit de zeventiende eeuw, in Europa blijven. Dit zou een originele manier zijn om dat te bereiken. Er is nog niets besloten, maar er wordt naar deze oplossing gekeken."

Het Rijksmuseum wil niets kwijt over de eventuele aankoop van de schilderijen totdat er een besluit over is gevallen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bevestigt dat minister Bussemaker contact heeft gehad met haar Franse collega. Een woordvoerder noemt het "van belang dat de schilderijen in Europa blijven".

De ministeries hebben geen geld beschikbaar om de aankoop te ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl