Archieffoto van IS-strijders
NOS Nieuws

Nederlandse militair overgelopen naar IS

Defensie heeft sterke aanwijzingen dat een Nederlandse militair is vertrokken naar Syrië en zich heeft aangesloten bij IS. Premier Rutte en minister van Defensie Hennis hebben inmiddels bevestigd dat de 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht zich bij IS heeft aangesloten.

De man is geschorst en zijn toegang tot informatie, systemen en locaties is ingetrokken. Het OM doet strafrechtelijk onderzoek. "Defensie onderzoekt eventuele schade of risico's die samenhangen met de functie van de militair en neemt waar nodig maatregelen", staat in een verklaring.

Commissie Stiekem geïnformeerd

Volgens een woordvoerder is de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer, in de volksmond de commissie Stiekem, vanmorgen geïnformeerd. In die commissie zitten de meeste fractievoorzitters.

PVV-leider Wilders zei afgelopen maandag dat hij zeer geschrokken is van een bericht dat hij in die commissie hoorde, maar waar hij niets over mocht zeggen. Bronnen zeggen dat nu dat dat niet ging over de mogelijk overgelopen militair.

'Volgens Haagse bronnen is het een militair die in Nederland diende'

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een actief dienende Nederlandse militair naar een jihadgebied vertrekt. "Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij IS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is'', stelt minister Hennis-Plasschaert.

"Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega's hun leven wagen voor de vrijheid van een ander."

Jordanië

Defensie doet geen mededelingen over de achtergronden van de sergeant en welke functie hij precies had bij de luchtmacht. Ingewijden zeggen dat bij Defensie wel bekend was dat de onderofficier moslim is.

Militairen van de Koninklijke Luchtmacht zijn op dit moment gelegerd in Jordanië, waar F-16's meedoen aan bombardementen op IS in Irak. Volgens Haagse bronnen maakte de sergeant geen deel uit van die missie en is hij vanuit Nederland vertrokken naar Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl