NOS Nieuws

Groot onderzoek naar ouderenmishandeling

Staatssecretaris Van Rijn laat een groot onderzoek doen naar ouderenmishandeling. Hij wil weten hoe vaak het voorkomt en in welke vormen.

Precieze cijfers hierover zijn er nog niet. Wel is duidelijk dat het aantal meldingen van ouderenmishandeling al jaren gestaag stijgt.

Van Rijn heeft de afgelopen tijd in kaart laten brengen wat er al bekend is over ouderenmishandeling. "En daaruit werd duidelijk dat we meer moeten weten."

Fysiek geweld

"Als we scherper in beeld hebben hoeveel ouderen slachtoffer worden van mishandeling en met welke vormen van mishandeling zij te maken krijgen - van fysiek geweld tot financiële uitbuiting tot verwaarlozing en alles wat er tussenzit - kunnen we het nog gerichter herkennen en tegengaan."

Van Rijn zegt dat goed onderzoek naar dit ingewikkelde vraagstuk even duurt en "niet morgen klaar" is. Op dit moment wordt gesproken met het Sociaal en Cultureel Planbureau over de opzet van het onderzoek.

Recent was er een campagne over ouderenmishandeling met als titel 'Het houdt niet op, niet vanzelf'.

Afhankelijk

De ANBO vindt het onderzoek een goed plan. "Het is belangrijk om goed inzicht te krijgen. We hebben nu alleen een inschatting van hoe vaak het voorkomt. En daar schrik je toch wel van", zegt Joeri Veen van de ouderenorganisatie. Hij denkt dat het om zo'n 200.000 ouderen per jaar gaat.

Een reden waarom er nog weinig bekend is over de omvang, is dat oudermishandeling een taboe-onderwerp is. Vaak zijn de ouderen afhankelijk van de dader(s) en durven zij niet aan de bel te trekken uit angst onverzorgd te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl