De nieuwe productiehal van Gazelle in Dieren.
NOS Nieuws

Nieuwe Gazellefabriek richt zich vooral op de e-bike

De elektrische fiets wordt het helemaal, denken ze bij fietsfabrikant Gazelle. Het bedrijf wil zelfs Europees marktleider worden in e-bikes. Gazelle heeft om die reden 10 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van de fabriek in Dieren. Koning Willem-Alexander heropent het complex vandaag.

Op dit moment nemen de elektrische fietsen al 25 procent van de Gazelle-omzet voor hun rekening. De komende jaren zal dat groeien naar 50 procent, is de verwachting. Door verkoop in eigen land, maar zeker ook over de grens, vooral in Engeland en in Frankrijk.

Productietijd korter

"In het begin waren het vooral de senioren, nu zie je ook hele gezinnen e-biken, of forensen en scholieren die op een elektrische fiets naar school gaan", zegt Jaap Merkus, algemeen directeur van Koninklijke Gazelle.

In Dieren worden per dag 1000 tot 1500 fietsen geproduceerd. De nieuwe fabriek is efficiënter; de ruimte is opnieuw ingericht, waardoor de productietijd van een fiets wordt gehalveerd van vijf naar 2,5 dag. Opvallend is dat er nog altijd 250 mensen in de fabriek werken.

"We hebben zeker automatisering toegepast, zoals in de lakstraat. Maar fietsen maken blijft vakmanschap. Je hebt verschillende maten, verschillende remsystemen. Dat gevoel hoe je de remmen moet afstemmen blijft belangrijk. Daarom is dat nog steeds handwerk."

Radicaal

De fabrikant is al 123 jaar gevestigd midden in het Gelderse dorp Dieren. In de loop der jaren werd de fabriek beetje bij beetje uitgebreid. "Nu hebben we besloten radicaal te vernieuwen", zegt Merkus. "Ons kenmerkende monumentale hoofdgebouw uit 1912 is in oude luister hersteld, maar voor de rest is een compleet nieuwe productiehal opgetrokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl