Stadion Galgenwaard voor FC Utrecht - Ajax
NOS Voetbal

FC Utrecht verliest beroep tegen straf spreekkoren

FC Utrecht heeft ook bot gevangen bij de commissie van beroep van de KNVB en moet gewoon de boete betalen van 10.000 euro die de tuchtcommissie in juli had opgelegd voor antisemitische spreekkoren. Een klein deel van de aanhang van de club zong in de thuiswedstrijd op 5 april tegen Ajax bijzonder kwetsende anti-Joodse teksten.

De bijkomende sanctie van de tuchtcommissie is ook gehandhaafd en die houdt in dat FC Utrecht de volgende wedstrijd tegen Ajax moet spelen met een lege Bunnikside. De commissie van beroep stelt, evenals als eerder de aanklager betaald voetbal en de tuchtcommissie, dat FC Utrecht tijdens de wedstrijd onvoldoende heeft gedaan om tegen de spreekkoren op te treden.

FC Utrecht was het niet eens met de straf van de tuchtcommissie en ging in beroep. De zaak diende op 18 augustus, woensdag volgde het vonnis.

Brief

De commissie van beroep kapittelt FC Utrecht ook nog over de brief die de club stuurde aan de seizoenskaarthouders op de Bunnikside. Daarin kondigde de club aan voor hen een andere plaats te vinden in het stadion tijdens de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax.

De commissie van beroep vindt het opvallend dat de club niet de gelegenheid aangreep in die brief afstand te nemen van de deelnemers aan de spreekkoren. Ook meent de commissie dat "FC Utrecht met de boodschap in de brief het effect van de straf deels ondermijnt en het doel en de functie daarvan lijkt te miskennen."

Niet waargenomen

Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht is boos. "We hebben een aantal keer tijdens de wedstrijd opgetreden tegen de wel gehoorde spreekkoren. Dit gaf de commissie ook aan. Maar er zijn een paar spreekkoren niet waargenomen. Als al eerder gezegd: niet door ons alleen, maar ook de stewards, de aanwezige waarnemers van de KNVB, het Openbaar Ministerie en het arbitrale kwartet hebben niets gehoord en ook van de politie hebben we niets doorgekregen zo bleek uit verklaringen achteraf."

"Zou dat wèl gebeurd zijn, dan hadden we uiteraard direct tijdens de wedstrijd ingegrepen volgens het afgesproken protocol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl