1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Milieudoelen onhaalbaar bij uitstel kabinet'

Als het kabinet de maatregelen voor CO2-reductie nog een jaar uitstelt, dan is de door de rechter opgelegde vermindering van 25% in 2020 onhaalbaar. Dat hebben het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) becijferd.

De rechter bepaalde eind juni dat Nederland de uitstoot van kooldioxide over vijf jaar met een kwart moet hebben verminderd. Milieuorganisatie Urgenda spande de zaak aan. Staatssecretaris Mansveld maakte gisteren bekend dat de Staat tegen de uitspraak in beroep gaat, maar zich er wel aan wil houden.

Kilometerheffing

Volgens het PBL zijn vooral in de energiesector nog mogelijkheden om de uitstoot fors te verminderen, bijvoorbeeld door het sluiten van nog meer kolencentrales en het op grote schaal stoken van biomassa. In de transportsector kan het verlagen van de maximum snelheid en het invoeren van een kilometerheffing helpen.

De industrie, de landbouw en huishoudens zouden meer moeten doen aan energiebesparing, wil Nederland de doelen halen. Technisch gezien zijn er volgens het PBL voldoende mogelijkheden, maar vooral maatschappelijk en financieel gaat het om "een enorme uitdaging", zegt het PBL.

Mansveld laat op dit moment onderzoeken welke maatregelen er nodig en haalbaar zijn. GroenLinks wil binnen twee weken van het kabinet weten wat er gaat gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl