NOS Nieuws

Geschokte reacties op foto aangespoeld jongetje voor Turkse kust

  • AFP
    Een agent draagt het jongetje weg
  • EPA

Foto’s van een verdronken en aangespoeld Syrisch jongetje op een strand van een Turkse toeristenplaats roepen veel geschokte reacties op. Op een van de foto's is het jongetje te zien, dat op zijn buik op het strand ligt. Op een andere foto draagt een politieagent het levenloze lichaam weg.

De foto's worden veel gedeeld, en op Twitter werd de hashtag "KiyiyaVuranInsanlik" (menselijkheid aangespoeld) vanmiddag trending.

Verschillende kranten noemen de foto iconisch. "Als deze foto's de houding van Europa tegenover vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?", vraagt de Engelse krant The Independent. Volgens The Guardian tonen de schokkende foto's verschrikkingen van de menselijke tragedie die zich ontvouwt op de Europese stranden.

Bootongeluk

Het jongetje kwam vanmorgen om het leven bij een bootongeluk voor de kust van Bodrum. Daar kapseisden twee boten, met in totaal 23 opvarenden, die onderweg waren naar het Griekse eiland Kos. Minstens twaalf van hen zijn omgekomen. Twee vluchtelingen worden nog vermist.

Volgens Turkse media was het jongetje de 3 jaar oude Aylan Kurdi uit Kobani, een Syrische stad dicht bij de Turkse grens. Ook zijn twee jaar oudere broer zou omgekomen zijn bij het bootongeluk.

Dit jaar zijn volgens de VN al meer dan 2500 mensen omgekomen die de oversteek naar Europa probeerde te maken over de Middellandse Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl