Syrische vluchtelingen komen aan in Piraeus
NOS Nieuws

Elke dag 1000 nieuwe vluchtelingen op Lesbos

Het Griekse eiland Lesbos wordt zo langzamerhand overspoeld met vluchtelingen. Iedere dag komen er zo'n duizend nieuwe mensen aan. Zij hebben in rubberboten de oversteek gemaakt vanuit Turkije.

Op Lesbos zitten nu zo'n 13.000 tot 14.000 vluchtelingen, veelal uit Syrië. Allemaal willen ze naar de hoofdstad Mytilini, waar het opvangcentrum is en waar ze zich kunnen laten registreren. "Het is zo'n 65 kilometer van de plek waar ze met hun bootjes landen naar de hoofdstad", vertelt correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal.

In rubberbootjes steken ze over naar Lesbos vanuit Turkije

Opstootjes

Bussen, die worden ingezet door vrijwilligers en organisaties als Artsen zonder Grenzen, zijn er niet genoeg. "Over het hele eiland zie je mensen lopen die onderweg zijn naar de hoofdstad", zegt Keessen.

"Al deze mensen willen ook zo snel mogelijk verder naar het vasteland. In de haven wachten duizenden mensen op reguliere veerboten naar de haven van Piraeus bij Athene. Voor die boten moeten ze kaartjes kopen en er ontstaan regelmatig opstootjes voor het loket."

Na aankomst gaan ze veelal te voet op weg naar de hoofdstad

Daadkracht

Soms worden er extra veerboten ingezet om de vluchtelingen naar Athene te brengen. Vanochtend kwamen er twee veerboten aan in de haven van Piraeus met 4200 vluchtelingen aan boord.

De Griekse interim-premier en het kabinet overleggen vandaag over de vluchtelingenproblematiek. Ze willen meer opvangcentra op meer eilanden openen. Daarvoor is Europese hulp beschikbaar, maar die moet wel worden aangevraagd. "Het vorige kabinet trad niet erg daadkrachtig op", zegt Keessen, "maar misschien wordt het nu wel goed opgepakt door dit zakenkabinet".

Dit jaar zijn in Griekenland al zo'n 200.000 vluchtelingen aangekomen. Dat is vijf keer zoveel als in heel 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl