Mensen staan in een vrachtwagen voor het theater
NOS Nieuws

'Het moet je letterlijk de adem benemen'

  • Liedeke Morssinkhof

    Redacteur

  • Liedeke Morssinkhof

    Redacteur

Door redacteur Liedeke Morssinkhof

Gerard Graf, eigenaar van een transportbedrijf in Bochum, raakt opnieuw geëmotioneerd als hij vertelt waarom hij zijn vrachtwagen vanavond voor het plaatselijke theater zet. "Het kan niet zo zijn dat mensen die misschien in een gammele boot de Middellandse Zee zijn overgestoken, in Europa alsnog omkomen."

Daarmee doelt Graf op de 71 vluchtelingen die vorige week dood werden gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Toen Graf het nieuws hoorde wilde hij actie ondernemen, met een vergelijkbare vrachtwagen uit zijn eigen bedrijf.

Forensisch rechercheurs bij de vrachtwagen in Oostenrijk

Die staat daarom vanavond op het plein voor het theater van Bochum. Naast de vrachtwagen tekenen acteurs een vierkant dat precies zo groot is als de laadbak van de vrachtwagen. Zoveel mogelijk mensen worden vervolgens uitgenodigd om daarin te komen staan. Wie dat nog niet genoeg vindt, kan ook een poosje in de donkere, afgesloten vrachtwagen plaatsnemen.

"Ik weet hoe groot zo’n vrachtwagen is, daar passen helemaal geen 71 mensen in", zegt Graf. "En toch zijn er mensen onderweg in Europa die zo wanhopig zijn dat ze erin stappen. Ik hoop dat dat idee het publiek vanavond letterlijk de adem beneemt."

Vierkant

Ruim 400 mensen komen op de actie af. 71 van hen staan uiteindelijk niet in het vierkant naast de vrachtwagen, zoals gepland, maar in de vrachtwagen. Dicht opeengepakt, met de laadklep open.

De 30-jarige Akin Kara is één van hen. "Ik vind het belangrijk om hier te zijn, want ik ben zelf als kind naar Duitsland gevlucht", vertelt hij. "Deze manifestatie maakt veel gevoelens bij me los."

Griezeltoerisme

Het Schauspielhaus Bochum, dat de actie van Graf mede bedacht heeft, is niet bang voor kritiek. Een woordvoerder zegt: "We snappen dat mensen onze actie controversieel vinden. Maar het is geen griezeltoerisme. We proberen alleen maar om een beetje voelbaar te maken, wat op dit moment dagelijkse realiteit is in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl