ANP
NOS Nieuws Binnenland

'Automobilisten kennen verkeersregels slecht'

Nederlandse automobilisten kennen verkeersregels slecht. Dat zou blijken uit het Kampioen Nationaal Verkeersexamen van de ANWB. De organisatie noemt de uitkomst ronduit schokkend.

De ANWB vroeg de ruim 4 miljoen leden van de vereniging om online een examen in te vullen. Van de 13.500 deelnemers haalden ruim 10.000 leden een onvoldoende. Dat is 78 procent.

Vooral nieuwe verkeersregels zijn voor veel mensen lastig. Ook vragen over aanwijzingen van een verkeersagent, voorrang op rotondes en de belijning op een 100 km-weg zijn struikelblokken voor veel mensen.   

Verplicht herexamen

Van de mannen slaagde 28 procent. Vrouwen deden het met 16 procent slechter. Chevroletrijders kennen de regels het best (29 procent) en Alfa Romeo-rijders het slechtst (14 procent). Jonge bestuurders kennen de regels ook beter dan oudere.    

Kennis van de regels betekent niet dat mensen beter kunnen rijden, zeggen verkeersdeskundigen in het ANWB-blad Kampioen. "Theoriekennis zegt niets over de rijvaardigheid. Juist beginnende bestuurders hebben een groter risico op ongevallen", zegt Willem Vlakveld van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. 

De ANWB pleit niet voor een verplicht herexamen, maar vindt wel dat bestuurders af en toe zelf hun kennis zouden mogen opfrissen.

STER reclame