'Potje startersleningen weer aanvullen'

Maxime Verhagen, de baas van Bouwend Nederland. ANP

Bouwend Nederland wil dat de overheid weer geld stopt in het potje voor startersleningen. Dat is volgens de koepel goed om de doorstroming op de woningmarkt aan te jagen.

Dat pleidooi hield de voorzitter van Bouwend Nederland, oud-CDA-politicus Maxime Verhagen. "Ongeveer 700.000 huishoudens wonen nu in een te goedkope sociale huurwoning. Een deel daarvan wil wel doorstromen, maar dat valt tussen wal en schip. Dat deel kan niet kopen, omdat de hypotheekregels bijzonder streng zijn."

Het potje raakte in mei leeg en sindsdien moeten gemeenten de kosten van de stimuleringsmaatregel zelf betalen. Maar daardoor wordt volgens Verhagen de starterslening fors minder toegekend. De lening is bedoeld voor mensen die zelf onvoldoende hypotheek kunnen krijgen voor het kopen van een eerste huis. De lening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij.

'Meer bouwen'     

De voorman van Bouwend Nederland hield verder een pleidooi voor meer woningbouw. Voor de crisis bouwden de corporaties nog ongeveer 25.000 woningen per jaar, nu zijn dat er 7000. "Er is een flink tekort aan betaalbare woningen."

Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zei eerder deze week dat het functioneren van de woningmarkt momenteel wordt belemmerd. Volgens de NVM hangt dit onder meer samen met het ontbreken van betaalbare huurhuizen in het middensegment. Het gaat dan vooral om verstedelijkte regio's: de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland.

STER Reclame