Honderden vluchtelingen wachten voor het station in Boedapest
NOS Nieuws

Duizenden vluchtelingen rond stations Boedapest en München

"Er staan duizenden vluchtelingen voor de deur van het station in Boedapest", zegt Trouw-correspondent Runa Hellinga, "en er komen constant mensen bij. Zij mogen alleen nog steeds niet naar binnen van de Hongaarse politie. Er is een hele vreemde patstelling ontstaan."

Het Keleti-station werd gisterochtend ineens afgesloten door de Hongaarse autoriteiten. Alle migranten, die in grote groepen op de trein naar Duitsland wachtten, werden het gebouw uit gezet. Alleen mensen met een geldig identiteitsbewijs of visum mochten het station nog in.

Dat leidde tot woede bij de vluchtelingen, die zeggen dat ze honderden euro's hebben uitgegeven aan treinkaartjes. Zij waren in de veronderstelling dat ze ongehinderd op de trein konden stappen. Volgens Hellinga leidt die woede niet tot geweld. "Tot een confrontatie zal het niet komen. De migranten willen geen problemen met de politie."

Omdat de regering weigert iets te doen, proberen de Hongaarse burgers zelf de migranten te helpen.

Correspondent Runa Hellinga

Lamlendig

"Al die vluchtelingen hangen nu rond het station", vertelt Hellinga. "Zij hebben hier vannacht in kleine tentjes of in de open lucht geslapen. De sfeer is een beetje lamlendig. De migranten hopen dat de autoriteiten een oplossing voor hen bedenken."

Volgens Hellinga doet de Hongaarse overheid niets aan het probleem, dat ondertussen steeds groter lijkt te worden. "Omdat de regering weigert iets te doen, proberen de Hongaren zelf de migranten te helpen. Door het hele land is een soort netwerk ontstaan voor vluchtelingenhulp."

München

De vluchtelingen willen met de trein naar München. Daar kwamen vannacht nog eens 150 migranten aan. Zij worden naar aanmeldcentra in de regio gebracht. "Er staan inmiddels meer agenten op het station dan gisteren", zegt correspondent Jeroen Wollaars. "De noordkant is afgegrendeld en wordt gebruikt voor de registratie van vluchtelingen."

"Dat gaat vrij ontspannen", vertelt Wollaars. "Die mensen zijn natuurlijk blij dat ze in Duitsland zijn aangekomen, dus die werken wel mee. De politie gaat ervan uit dat de grootste vluchtelingenstroom wel voorbij is."

Volgens Wollaars hebben weinig Duitsers openlijk kritiek op het huidige vluchtelingenbeleid. "Duitsland wil uitstralen dat het een open land is en dat het de migranten probeert te helpen. Maar als je in de kroeg vraagt hoe mensen denken over de stroom vluchtelingen hoor je de twijfels. Mensen vragen zich af of het land het allemaal wel aankan en waarom Duitsland altijd het beste jongetje van de klas moet zijn."

 • Jeroen Wollaars / NOS
  De politie heeft de noordkant van het station in München afgezet
 • Jeroen Wollaars / NOS
  Er staan flesjes water klaar voor de migranten die aankomen op het station in München
 • Jeroen Wollaars / NOS
  Er zijn veel verschillende voorzieningen voor de vluchtelingen rond het station in München
 • Jeroen Wollaars / NOS
  De vluchtelingen die aankomen op het station in München worden goed opgevangen
 • Jeroen Wollaars / NOS
  Duitse agenten controleren reizigers op het station in München

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl