NOS Nieuws

'Belangenverstrengeling ICT-project kostte SVB miljoenen'

Bij het mislukte ICT-project dat de Sociale Verzekeringsbank ruim 40 miljoen euro kostte, was sprake van belangenverstrengeling. Volgens het tv-programma Zembla werd de manager die toezicht hield op het project betaald door het bedrijf dat het computersysteem ontwikkelde.

De manager declareerde zijn diensten aan de SVB via het Franse bedrijf Capgemini, dat het project ontwikkelde. Zijn rekeningen werden wel gecontroleerd door de SVB, maar dat gebeurde in de meeste gevallen door een directe collega met wie hij samen een ICT-bedrijf had.

Tegenover Zembla verklaart de man dat hij wel had laten vastleggen dat Capgemini hem niet mocht beïnvloeden. De SVB zegt in een reactie onafhankelijk forensisch onderzoek te laten doen naar de kwestie.

Kinderbijslag en uitkeringen

Capgemini moest een systeem maken waarmee onder meer kinderbijslag en AOW-uitkeringen moesten worden uitbetaald. Om kosten te besparen, huurde Capgemini programmeurs in India in.

"Het was echt triest om te zien dat er niet professioneel gewerkt werd. (...) Na lang doorvragen zeiden ze, dit gaat nooit werken", zegt een oud-SVB-werknemer die een bezoek bracht aan de Indiase tak van Capgemini tegen Zembla.

Kritiek weggewuifd

Kritiek op het nieuwe systeem binnen de SVB vond geen gehoor en waarschuwingen werden genegeerd, stellen (oud-)werknemers. Ze verwonderen zich in de uitzending over de macht die Capgemini had binnen de organisatie. Het zou allemaal goed komen, was het antwoord van de twee managers.

Zembla: Tunnelvisie Sociale Verzekeringsbank kostte miljoenenproject de kop

Maar vorig jaar trok staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken definitief de stekker uit het nieuwe systeem. Uit een tussenrapport bleek dat het "zeer problematisch" gesteld was met het project. De kosten bedroegen 43 miljoen euro. In Zembla zeggen de (oud-)SVB-medewerkers dat de schade minstens 100 miljoen euro is.

Reeks mislukkingen

Capgemini is betrokken bij een reeks ICT-projecten bij de overheid die op een debacle zijn uitgelopen, ook bijvoorbeeld bij het UWV, waar een niet werkend ICT-systeem de belastingbetaler 270 miljoen euro heeft gekost. Ook bij Defensie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst werkt Capgemini aan systemen waarmee er problemen zijn.

De laatste jaren is er veel kritiek op de manier waarop de overheid met ICT-projecten omgaat. Zo weet de overheid te weinig van de uitvoering en beheersing van die projecten, concludeerde een parlementaire onderzoekscommissie vorig jaar.

De Sociale Verzekeringsbank kwam dit jaar zwaar onder vuur te liggen. De organisatie bleek niet in staat tijdig persoonsgebonden budgetten (pgb’s) uit te betalen. Dat kwam onder meer door problemen met een computersysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl