Politie in de straten van Milwaukee, Wisconsin
NOS Nieuws

Aantal moorden in Amerikaanse steden stijgt fors

In veel Amerikaanse steden is het aantal moorden in de eerste acht maanden van dit jaar flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de stad Milwaukee was de toename het grootst. In de hoofdstad van de staat Wisconsin werden 104 mensen vermoord; een toename van 76 procent.

Dat schrijft The New York Times, die onderzoek deed naar geweld in de steden. Na Milwaukee is de toename ook fors in St. Louis (60 procent), Baltimore (56 procent) en Washington (44 procent).

Ferguson-effect

De cijfers wekken verbazing bij de autoriteiten, want de laatste jaren nam het aantal moorden in de meeste Amerikaanse steden juist af. De toegenomen controle op het gebruik van geweld door de politie wordt als belangrijke oorzaak genoemd van de plotselinge toename. Criminelen zouden daardoor eenvoudiger hun gang kunnen gaan.

Deskundigen noemen dit het Ferguson-effect, genoemd naar de stad waar vorig jaar grote rellen uitbraken nadat een politieagent een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten. Sinds de dood van de 18-jarige Michael Brown en vergelijkbare incidenten ligt het gebruik van geweld door de Amerikaanse politie onder een vergrootglas.

Veel Amerikaanse politieagenten zeggen weer dat jongeren in achterstandsbuurten steeds sneller naar wapens grijpen. 'Gewone' ruzies zouden vaker worden beslecht met schiettuig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl