Van Raak: tekenen voor geheimhouden van stukken die ze zelf gelekt hebben?

Het lijkt haast een ritueel te worden op het Binnenhof; vlak na de zomervakantie verzoekt de SP het kabinet om de stukken van Prinsjesdag openbaar te maken. Een verzoek dat kan rekenen op steun van de oppositie, maar niet van de coalitiepartijen.

Toch probeerde SP-Kamerlid Van Raak het vandaag, net als vorig jaar weer, omdat hij het onbegrijpelijk vindt dat de begroting van volgend jaar al op straat ligt, terwijl hij als parlementariër moet tekenen voor geheimhouding bij inzage van de stukken. "In de politiek zijn weinig zekerheden, behalve één. Dat halverwege augustus de regering, de ministeries, de ministers, de voorlichters de plannen voor Prinsjesdag naar de media lekken. Zo ook dit jaar."

Meuk

Van Raak vervolgde: "Eerst zag ik minister Asscher op het NOS Journaal uitgebreid commentaar geven op de plannen die hij eerst zelf heeft gelekt en de volgende dag ging de hele meuk naar het RTL Nieuws."

Het SP-Kamerlid vindt dat alle uitgelekte plannen naar de Kamer moeten worden gestuurd "zodat niet alleen de propaganda van het kabinet in de krant komt". Verder wilde hij weten welke maatregelen er volgen voor mensen die de informatie gelekt hebben. "Gaat het kabinet die lekkers, die voorlichters en ministers ontslaan? Worden die geschorst?"

Vermakelijk

De meeste oppositiepartijen konden wel lachen om het betoog van de SP. "Zekerheid nummer twee in de politiek is dat de heer Van Raak ieder jaar een punt maakt van het gehannes met de stukken. Hoe bonter het kabinet het maakt, hoe vermakelijker de duiding van Van Raak is, dus volle steun", reageerde PvdD-Kamerlid Ouwehand.

Oppositie steunt pleidooi Van Raak glimlachend

Ook de PVV steunde Van Raak volledig, Kamerlid Fritsma voegde eraan toe: "En dat geldt ook alvast voor volgend jaar."

De coalitiepartijen gaven geen steun aan het herhaalde verzoek van Van Raak. VVD-Kamerlid Harbers: "Net als andere jaren kan ons standpunt geen verrassing zijn. We volgen de traditie dat de stukken op Prinsjesdag komen."

STER reclame