Een demonstrant in Anchorage tegen het klimaatbeleid van president Obama
NOS Nieuws

Hoe serieus is Obama over het klimaat?

Op bezoek in Alaska heeft president Obama erkend dat Amerika "als de tweede vervuilende natie ter wereld" de klimaatverandering mede heeft veroorzaakt. Obama wil zijn verantwoordelijkheid nemen om het op te lossen. Maar sommigen twijfelen daaraan.

De grootste vervuiler is tegenwoordig China. Toch hebben de Amerikanen historisch gezien de meeste broeikasgassen uitgestoten sinds 1850, toen de industrialisatie van het Westen op gang kwam.

Bij internationale klimaatonderhandelingen lag de VS ook vaak dwars. Het land weigerde bijvoorbeeld eind jaren 90 het Kyoto-protocol te bekrachtigen. Dat protocol regelde de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De Amerikanen waren bang dat het de concurrentiekracht van hun economie zou aantasten.

President Obama lijkt zich nu wel serieus in te zetten voor verandering. Hij wil de uitstoot in 2025 met 26 procent verminderen. Zijn nieuwe 'Clean Power Plan' betekent waarschijnlijk dat honderden kolencentrales moeten verdwijnen. Die stoten de meeste broeikasgassen uit.

Klimaatvluchtelingen

Maar er is veel tegenstand in Amerika. Sommige staten die afhankelijk zijn van de industrie, willen niet van hun kolencentrales af. Ze vechten de plannen van Obama aan. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal zich er waarschijnlijk in 2017 over uitspreken.

Minister van Buitenlandse Zaken Kerry waarschuwde in Alaska voor "kolossale veranderingen" in de temperaturen en het zeeniveau door de klimaatverandering. Dat kan volgens hem ook nieuwe golven van immigranten veroorzaken. "U denkt dat migratie vanwege het extremisme nu een probleem is voor Europa. Wacht maar wat er gebeurt als er een watertekort, een voedseltekort, of een gevecht tussen twee stammen ontstaat om te overleven."

Hypocriet

De Amerikaanse regering lijkt diep doordrongen van de gevaren van de klimaatverandering. Desondanks heeft de Amerikaanse milieubeweging kritiek. Die vindt Obama hypocriet omdat hij Shell naar olie laat boren bij Alaska.

De inheemse bevolking van Alaska heeft nu al te maken met de effecten van klimaatverandering. Er is erosie aan de kust en er zijn steeds vaker natuurbranden. De olieboringen van Shell zullen dat alleen maar erger maken, zegt de lokale milieubeweging RedOil.

Het dorp Shishmaref wordt bedreigd door kust-erosie. De milieubeweging in Alaska protesteert tegen de olieboringen van Shell

Obama bezoekt vandaag de Seward gletsjer in Alaska om met eigen ogen te zien hoe die is gekrompen door de opwarming van de aarde. Boren naar olie in het poolgebied is volgens hem niet in strijd met zijn klimaatplannen. Amerika heeft nog steeds olie en gas nodig tijdens de overgang naar milieuvriendelijke energie, vindt Obama. Maar die overgangsperiode duurt voor sommigen al veel te lang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl