Het ontdekte werk van Appel Tussen Kunst en Kitsch

Tijdens opnamen voor het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch in het Drents Museum in Assen is een werk van Karel Appel ontdekt. Het is een vroeg reliëf van een kindfiguur.

Het kunstwerk is gekocht op het Waterlooplein in Amsterdam, waarschijnlijk van Appel zelf. Volgens kunstkenner en taxateur Poekelien Lingbeek van Cash op Zolder is het uiterst zeldzaam dat er vroeg werk van Karel Appel op een rommelmarkt wordt verkocht. "Dat is bijzonder, zeker nu de schilder zelf dood is."

Volgens taxateurs komt het reliëf uit de periode rond 1948, toen Karel Appel straatarm was. Hij sloopte in die tijd alles in zijn huis om maar te kunnen werken.

Kostbaar

"Het is wel zo dat de Karel Appel Foundation moet bevestigen of het daadwerkelijk om een Appel gaat", zegt Lingbeek. "Daar gaat uitgebreid onderzoek aan vooraf". 

Over de waarde van het reliëf durft Lingbeek dan ook nog niet veel te zeggen. "Daarvoor is het noodzakelijk om de afmetingen van het reliëf te weten. Oudere kunstwerken zijn in de meeste gevallen wel kostbaar."

"Een reliëf van Appel uit 1976 werd op een veiling bijvoorbeeld voor 5000 euro verkocht", zegt Lingbeek, "terwijl een soortgelijk werk uit 1950 ruim 20.000 euro opbracht."

In de uitzending van morgen wordt bekend hoeveel het kunstwerk precies waard is.

Tussen Kunst en Kitsch, woensdag 2 september 20:30 uur op NPO1.

STER reclame