Minister Koenders overlegt tijdens de klimaattop in Alaska met zijn collega John Kerry
NOS Nieuws

Koenders: twee klimaatconferenties in Nederland

Nederland gaat twee klimaatconferenties organiseren. Dat kondigde minister Koenders aan tijdens de milieuconferentie in Alaska. De eerste is begin november in Den Haag en de tweede is in mei volgend jaar.

"Het klimaat op onze planeet verandert snel en kan onze veiligheid aantasten. Denk aan vluchtelingenstromen die op gang komen door droogte of bosbranden. Een jaarlijks terugkerend initiatief is dus hard nodig", aldus Koenders.

Bij de tweede conferentie in mei 2016 zal door ongeveer 1500 wetenschappers, beleidsmakers, experts en ondernemers gesproken worden over de voortgang van de uitkomsten van COP21, een belangrijke klimaatconferentie die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden.

Te laat is

Minister Koenders merkt bij de deelnemers in Alaska een grote bereidheid tot actie, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je hier bent en de verhalen hoort van de eskimo's en de mensen die hier wonen, dan denk je inderdaad dat het te laat is."

Hij hoopt dat Nederlandse bedrijven als Shell zich zullen aansluiten bij het initiatief van de Amerikaanse regering om methaan terug te dringen. "Methaan is één van de stoffen die het meest bijdragen aan de klimaatverandering. Ik vind dat we ook bedrijven als Shell moeten oproepen of ze zich niet aan deze principes willen houden", aldus Koenders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl