Getty Images

De oorzaak van het ongeluk van vannacht in een Chinese chemische fabriek is nog niet bekend, maar feit is dat veel van dit soort bedrijven in slechte staat zijn. "Ze zijn uit de tijd doordat ze nooit zijn gemoderniseerd", zegt correspondent Marieke de Vries.

Het was de vierde explosie in een chemisch bedrijf in korte tijd. Het grootste ongeluk was half augustus in Tianjin. Bij een explosie in een chemisch depot kwamen toen zeker 158 mensen om het leven.

Dat er in korte tijd zo veel misgaat, zegt volgens onze correspondent iets over de manier waarop jarenlang met de chemische industrie is omgegaan. "Vaak is corruptie de oorzaak. De huidige regering probeert dat te bestrijden met een grote anti-corruptiecampagne. Maar dat verander je niet van de ene op de andere dag."

Mondjesmaat

Het ongeluk van vannacht komt voor de leiders erg ongelegen, zegt De Vries. "Overmorgen is er een grote militaire parade op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De Communistische Partij hoopt dan uit te stralen dat China onverwoestbaar is. Het land wil laten zien welk wapenarsenaal het tot zijn beschikking heeft."

Om die reden zijn journalisten uit heel de wereld naar Peking gereisd. "Die brengen nu allemaal het nieuws dat er weer een chemische fabriek in de lucht is gevlogen."

De informatievoorziening over het laatste ongeluk is volgens De Vries karig. Of dat is om de aandacht af te leiden is niet duidelijk. "Wel hebben de autoriteiten laten weten dat de lucht schoon is en dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken."

STER reclame