'Betere recherche alleen met meer kansen voor zij-instromers'

time icon
ANP

Zij-instromers moeten meer kansen krijgen binnen de politie. Krijgen ze die niet, dan blijft er een tekort aan specialisten bij de recherche. Dat zegt oud-rechercheur Michiel Princen in het NOS Radio 1 Journaal. "De uitstroom van specialistische zij-instromers is te groot; die achterdeur moet dicht."

Princen werkte tien jaar als financieel specialist bij de Amsterdamse recherche. Hij kwam binnen als zij-instromer; daarvoor was hij journalist. Zijn ervaringen schreef hij op in het boek De Gekooide Recherche. Daarin stelt hij dat er een cultuurprobleem is bij de politie, dat ertoe leidt dat specialisten de politie weer willen verlaten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politie gaat kwaliteit verhogen

Doorschuiven

"Die specialisten blijven vaak zitten op de plek waar ze ooit om hun specialisme zijn aangenomen. Maar in de loop der tijd zijn het rechercheurs geworden die veel meer kunnen. Sommigen hebben bijvoorbeeld potentie om leidinggevende te worden, maar het blijft moeilijk om dezelfde kansen te hebben als een klassieke rechercheur."

Die doorstroming ligt heel moeilijk, zegt Princen. "Dat komt doordat 95 procent van de rechercheurs van de politieschool komen. Die hebben een hele carrière binnen de organisatie volbracht. Als zij-instromer heb je die route niet afgelegd." Daardoor krijgen mensen van buiten volgens hem minder kansen.

De criminaliteit verschuift, wordt complexer door digitalisering en internationalisering. Nu moet daarvoor ook de organisatie anders ingericht worden.

Oud-rechercheur Michiel Princen

Princen is dan ook blij met de aankondiging van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Die stelt dat de criminele wereld verandert en dat de recherche daarom anders te werk moet gaan. "Dat betekent ook meer samenwerking met andere overheidsinstanties en een ander slag rechercheurs in huis halen. Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop."

Voor het blok

De minister zet volgens Princen de politie min of meer voor het blok. "De criminaliteit verschuift, wordt complexer door digitalisering en internationalisering. Nu moet daarvoor ook de organisatie anders worden ingericht."

Vanmorgen liet Van der Steur weten dat de vorming van de Nationale Politie meer tijd nodig gaat hebben. De reorganisatie had dit jaar voltooid moeten worden, maar gaat nu drie jaar langer duren. Ook het budget gaat omhoog van 230 naar 460 miljoen.

STER Reclame