Twee varianten op Zwarte Piet: links de roetpiet, rechts de klassieke uitdossing ANP (bewerking NOS)

Peiling: VN-aanbevelingen Zwarte Piet niet overnemen

time icon

De Nederlandse overheid kan de aanbevelingen van de VN over Zwarte Piet negeren. Dit zegt een ruime meerderheid van de Nederlanders in een peiling van EenVandaag.

Acht op de 10 deelnemers (83%) vinden dat Nederland de aanbevelingen uit het VN rapport niet hoeft over te nemen. Afgelopen vrijdag kwam de VN met haar rapport over discriminatie in Nederland.

Daarin concludeert de organisatie: "Soms verwijst de manier waarop Zwarte Piet wordt uitgebeeld naar negatieve stereotypes van mensen van Afrikaanse afkomst. Door veel mensen van Afrikaanse afkomst wordt dat ervaren als een overblijfsel van slavernij, wat de waarde en zelfachting van kinderen en volwassenen met een Afrikaanse afkomst schaadt."

Geen kwestie

Veel ondervraagden zeggen dat de Nederlandse overheid zich niet moet bezighouden met een ‘culturele uiting’ als Zwarte Piet. Het is al helemaal geen kwestie waar de VN zich mee hoort te bemoeien, vinden ze. 

Tweederde (64%) vindt het dan ook een slechte zaak dat minister van Sociale Zaken Asscher een 'dialoogtafel' over de aanpassing van Zwarte Piet heeft aangekondigd. Een kwart (26%) vindt het wel een goede zaak.

Veel mensen denken dat aanpassing niet tegen te houden is. Van de ondervraagden denkt 46% dat Zwarte Piet er over vijf jaar anders uitziet dan nu het geval is. 

STER Reclame