Wilders ANP

PVV-leiders Wilders heeft aangekondigd dat hij aanstaande donderdag zal spreken bij de gemeenteraadsvergadering in Zeewolde. De raad praat dan over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Wilders heeft de griffier van de gemeenteraad een mail gestuurd, waarin hij zich aanmeldt als inspreker. De meeste gemeenteraden in Nederland geven inwoners de mogelijkheid om voor de vergadering kort het woord te voeren over een onderwerp dat op de agenda staat.

Hart onder de riem

Volgens Wilders staat Zeewolde "symbool voor de massale toestroom van asielzoekers in Nederland". Hij wil bezorgde burgers een hart onder de riem steken.

De gemeente Zeewolde heeft uitgezocht of Wilders wel het woord mag voeren. Het inspreekrecht is eigenlijk bedoeld voor inwoners van de gemeente en Wilders woont niet in Zeewolde.

Het reglement van orde van de gemeenteraad in de Flevolandse gemeente spreekt echter van 'burgers' en niet van inwoners. Wilders is dus welkom, is de conclusie.

De spreektijd wordt verleend op volgorde van aanmelding. Wilders mag normaal gesproken maximaal vijf minuten het woord voeren.

STER reclame