NOS Nieuws Buitenland

Calais krijgt 5 miljoen euro voor hulp aan migranten

AFP

Frankrijk krijgt 5 miljoen euro extra van de EU. Het geld is bedoeld voor humanitaire hulp aan de duizenden vluchtelingen en migranten die bij Calais verblijven in afwachting van de kans om naar Engeland te gaan, zei eurocommissaris Frans Timmermans na een bezoek aan het gebied.

"Het is nu tijd voor politieke daadkracht", was het eerste wat Timmermans zei toen hij vanochtend bij Calais aankwam voor het bezoek, samen met de Franse premier Valls. 

De twee kregen een rondleiding bij, maar niet in het opvangkamp. Timmermans noemde de toestand er schrijnend, zoals in de meeste vluchtelingenkampen. Al doen de Fransen er veel aan om de mensen zo goed mogelijk op te vangen, zei hij.

Verzet

De eurocommissaris wees er na afloop op dat de Europese Commissie al maanden plannen klaar heeft voor een betere beveiliging van de buitengrenzen van Europa, voor betere opvangcentra en voor het verdelen van migranten en vluchtelingen over Europa. Omdat die plannen stuiten op verzet van de nationale regeringen of parlementen, deed Timmermans een oproep aan de EU-lidstaten om nu politieke moed en daadkracht te tonen.

Vorige week zei Timmermans dat hij ook een veel hardere aanpak van mensensmokkel wil. En om te voorkomen dat migranten en vluchtelingen in handen vallen van mensensmokkelaars moeten meer vluchtelingen in hun eigen regio worden geselecteerd en opgehaald.

Premier Valls kreeg een kritisch onthaal van de bevolking in Calais. Waar de bus met het hoge bezoek langsreed, werden middelvingers opgestoken. De bevolking klaagt al tijden over diefstallen en over andere vormen van overlast van de migranten. Valls beloofde meer politie-inzet in het gebied.

STER reclame