Flickr / michaelreuter / cc / by

Pillen met een hoge dosis van het slaaphormoon melatonine moeten gewoon te koop zijn. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. 

In november vorig jaar besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de middelen per oktober 2015 uit de schappen te halen. Brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) spande een spoedprocedure aan tegen de beslissing en heeft nu gelijk gekregen. 

De rechter oordeelt dat een voedingssupplement als melatonine niet vanaf een bepaalde dosering tot medicijn kan worden bestempeld. Door deze uitspraak kunnen consumenten doseringen tot 5 milligram blijven kopen bij de drogist. IGZ besloot vorig jaar dat voor aanschaf van pillen met een dosering boven de 0,3 milligram een recept van de huisarts nodig is.

Onbeheerst gebruik

IGZ besloot tot de inperking nadat artsen hadden gewaarschuwd voor onbeheerst gebruik. De artsen zagen een groeiend aantal vermoeide patiënten die het middel op een verkeerd tijdstip of in een veel te hoge dosering innamen, of het middel gebruikten bij slaapklachten die niet met melatonine te verhelpen waren. Verkeerd gebruik van melatonine kan slaapproblemen verergeren en permanent maken, aldus de artsen.  

NPN is tevreden over de uitspraak. "Dit is een overwinning voor de consument", zegt directeur Saskia Geurts. "Als we de rechtszaak hadden verloren, had dat tot gevolg gehad dat je naar de dokter moest bij een jetlag of tijdens een drukke periode voor een melatoninerecept", aldus Geurts. 

IGZ beraadt zich nog op een reactie.

STER reclame