Justin Gatlin won twee zilveren medailles tijdens de WK in Peking
NOS Sport

Inhoud spijtbrieven Gatlin uit 2010 bekend

In aanloop naar de WK atletiek in Peking werd er veel gesproken over de titanenstrijd op de sprintnummers tussen Usain Bolt en Justin Gatlin. Bolt won, maar Gatlin is na twee dopingschorsingen beter dan ooit. De Amerikaan heeft zijn spijtbrieven over zijn dopingverleden uit 2010 openbaar gemaakt.

In de brieven, die door The Guardian zijn ingezien, is te lezen hoe Gatlin aan de internationale atletiekfederatie IAAF vertelt zijn leven te beteren. Hij betuigt 'grote spijt' en schrijft dat hij antidopingbeleid in de sport wil promoten.

Ook vertelt hij over zijn 'unieke en uitgebreide' samenwerking met federaal onderzoeker Jeff Novitzky, de man die meehielp met de ontmaskering van Lance Armstrong. In een brief aan de toenmalige topmannen bij de atletiekfederatie, president Lamine Diack en zijn vice-president Sergej Boebka , schreef Gatlin over zijn 'missie'.

De week van Bolt en Gatlin

Rolmodel voor de jeugd

"Ik heb oprecht spijt van mijn verleden en het blijft mijn missie om een positief rolmodel te zijn voor jonge atleten, en ze te beschermen voor de gevaren van doping. Ik heb volledig meegewerkt aan een onderzoek van de Amerikaanse bond om de sport schoner te krijgen."

De bond voegde daaraan toe dat Gatlin tijdens zijn schorsing regelmatig naar officials had gebeld om te vragen wanneer een volgend evenement met jonge talenten zou plaatsvinden.

De openbaring van de brieven komt daags na de WK in Peking, waar zijn concurrent Bolt op veel meer steun van fans wereldwijd kon rekenen dan Gatlin. De Amerikaan wordt verweten dat hij nooit berouw heeft getoond na zijn positieve testen.

Gatlin, olympisch kampioen van 2004 op de 100 meter, werd in zijn loopbaan twee keer geschorst voor het gebruik van verboden middelen: tussen 2001 en 2003 en tussen 2006 en 2010.

Justin Gatlin won op de olympische spelen van Athene goud op de 100 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl