ANP
NOS Nieuws

Wetenschappers voeren actie bij opening academisch jaar

De vakbond voor wetenschappers VAWO voert vanmiddag bij de opening van het academisch jaar in Utrecht actie vanwege het hoge aantal tijdelijke contracten in de wetenschap. Volgens de bond geeft het gebrek aan vaste aanstellingen veel onzekerheid en heeft dat een slechte invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek op universiteiten.

Ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar houdt minister Bussemaker van Onderwijs een toespraak in de Domkerk in Utrecht.

"Zo'n 60 procent van het wetenschappelijk personeel werkt op tijdelijke basis", zegt VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma in het NOS Radio 1 Journaal. "Universitair docenten moeten daardoor om de twee of drie jaar een nieuwe baan zoeken en ze moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden."

Speelbal

De problematiek is volgens Jongsma niet nieuw en geldt ook voor andere sectoren. "Maar onder wetenschappers is het probleem heel groot. In Nederland hebben alleen profvoetballers nog vaker een tijdelijk contract."

Wat de vakbond precies gaat doen is niet duidelijk, maar volgens Jongsma heeft de actie een bescheiden karakter. "We hebben een kleine actie op touw gezet, waarmee we zichtbaar maken dat we ons een speelbal van de universiteiten voelen. We willen vooral een signaal afgeven dat we ons zorgen maken over de arbeidssituatie van wetenschappers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl