Wateroverlast in Hardinxveld-Giessendam
NOS NieuwsAangepast

Overlast door onweersbuien

Op veel plaatsen in het land hebben onweersbuien tot overlast geleid. Kelders zijn ondergelopen en straten stonden blank. Het noodweer leidt de komende uren waarschijnlijk tot overlast in het noorden van het land.

In het Gelderse Terwolde is een molen afgebrand. Vermoedelijk is de brand ontstaan door blikseminslag. Ook in onder meer Laren in Gelderland en Olst in Overijssel brak brand uit, vermoedelijk na inslagen. De schade in Olst viel mee. In Laren brandde het rieten dak van de boerderij af, maar de schade aan het gebouw zelf bleef beperkt.

Volgens de Veiligheidsregio is er vooral veel wateroverlast in Apeldoorn en omgeving. Bomen liggen over de weg en zijn tegen huizen aan gevallen. In Nijmegen liep een parkeergarage vol water, nadat een vijver was overstroomd.

Wateroverlast

In Hardinxveld-Giessendam hebben veel woningen te maken met wateroverlast. In sommige huizen staat een laag van wel 30 centimeter. De brandweer pompt een sloot leeg, in de hoop dat het grondwaterpeil daardoor zakt en het water in de huizen afneemt.

overlast door onweersbuien

De gemeente Zaltbommel adviseert inwoners om waardevolle spullen hoog en droog in het huis te zetten. "De poldersloten zijn vol. Het riool staat vol en de gemalen draaien op volle kracht", schrijft de gemeente op Twitter.

De hulpdiensten in het zuiden van Zuid-Holland verzoeken mensen om alleen 112 te bellen in noodgevallen. "We kunnen relatief weinig doen aan water dat via het riool woningen binnenkomt."

Hagel

Niet alleen regen en bliksem, maar ook hagel heeft schade veroorzaakt. Op een aantal plekken kwamen hagelstenen naar beneden die zo groot waren als pingpongballen.

In Pannerden heeft een hagelsteen een gat in een dakraam geslagen. Ook hebben veel auto's blikschade opgelopen door inslag van hagelstenen.

  • Stefan Meerwaldt / NOS Ooggetuige
    In Oss zijn zeer grote hagelstenen naar beneden gekomen
  • In Pannerden maakte een hagelsteen een gat van 8 centimeter in een dakraam
  • De hagelsteen in Pannerden rolde vervolgens de trap af naar de woonkamer
  • Edo van de Kraats / NOS Ooggetuige
    Bliksem boven Barneveld

Code oranje

Het KNMI gaf in de loop van de nacht code oranje af voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Het weerinstituut waarschuwde voor de zware onweersbuien. Rond 05.00 uur werd afgeschaald naar code geel, omdat de onweersbuien minder heftig werden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl