Bild neemt stelling

"Dit moeten niet de beelden van Duitsland zijn die de wereld overgaan." Kai Diekmann, hoofdredacteur van de Duitse boulevardkrant Bild, verwijst naar de beelden uit het opvangcentrum in Heidenau, waar al dagen wordt gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers. Bild neemt het voor de vluchtelingen op en voert campagne onder het motto 'Wir helfen'.

De krant, die dagelijks door tien miljoen mensen wordt gelezen, bericht gedurende een week over mensen, ondernemingen en verenigingen die met initiatieven komen om vluchtelingen te helpen. "Hoe helpt u? Vertel het ons."

Dat juist Bild deze actie onderneemt, is opvallend, want de krant was in het verleden vaak kritisch over vluchtelingen die naar Duitsland kwamen.

Duitsland is een open land. We helpen mensen die onze hulp nodig hebben.

Kai Diekmann, hoofdredacteur Bild

Diekmann legt uit waarom Bild de actie is gestart: "Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn niet zo veel mensen op de vlucht geweest voor oorlog en ellende. Alleen al in Duitsland rekenen we tot het einde van dit jaar op meer dan 800.000 vluchtelingen. Dat zijn vluchtelingen die volledig zijn aangewezen op hulp, maar de Duitse overheid kan die ondersteuning niet alleen bieden. Deze mensen hebben perspectieven nodig, onderdak en het hoognodige om te leven. Wij willen met deze actie voor elkaar krijgen dat iedereen doet wat tot zijn of haar mogelijkheden behoort."

Initiatieven om te helpen kunnen uiteenlopen van het verzamelen van kleding tot het helpen van mensen om de Duitse taal te leren.

Nazituig

Vindt Diekmann het zelf niet vreemd dat een krant een dergelijke actie houdt? "Bild komt altijd voor zijn mening uit, ook als er minderheden ondersteund moeten worden of als er rampen zijn. Dat was afgelopen jaar ook het geval bij grote antisemitische voorvallen in Berlijn. We hebben toen een grote solidariteitsactie gehouden: 'Nooit meer jodenhaat'."

Diekmann noemt de beelden die nu uit Heidenau komen beschamend. "Dat nazi-tuig dat voor het vluchtelingenkamp tekeergaat. Duitsland is een open land. We helpen mensen die onze hulp nodig hebben. Als een rijk land als het onze dat niet kan, wie kan het dan wel?"

Het kan niet zo zijn dat honderdduizenden mensen uit de Balkan de plaatsen van de mensen die echt onze hulp nodig hebben, bezet houden.

Kai Diekmann

Volgens Diekmann is de massale komst van vluchtelingen een enorme uitdaging voor de Duitse en Europese politiek. "Ik zou willen dat de bondskanselier een moment kiest om het Duitse volk toe te spreken en uit te leggen wat er op ons afkomt en hoe we daarmee om moeten gaan." 

Economische vluchtelingen

"Nu is directe hulp noodzakelijk", zegt Diekmann. "Maar we moeten ook kijken naar wie onze hulp nodig heeft. Als we praten over economische vluchtelingen uit de Balkan, dan hebben we andere regels nodig. Het kan niet zo zijn dat honderdduizenden mensen uit de Balkan zonder kans op een verblijfsvergunning hier komen en de plaatsen van de mensen die echt onze hulp nodig hebben bezet houden."

STER reclame