Jack van Gelder neemt afscheid van Studio Voetbal ANP

Na anderhalf decennium neemt Jack van Gelder (64) afscheid van 'zijn' Studio Voetbal. Zondagavond zit hij voor het laatst aan tafel als presentator. Zodoende komt er een einde aan een tijdperk.

Je hebt aan de wieg van Studio Voetbal gestaan. Hoe is het programma ooit tot stand gekomen?

"In het seizoen 2001/2002 begonnen we het programma in het Café Cobra, in de Hobbemastraat in Amsterdam. De locatie in de stad vond ik uitermate leuk, want er was aardig wat rumoer met mensen. Er sneuvelde weleens een glas of er liep weleens iemand door het beeld. Maar de redactie besloot de opnames om logistieke en financiële redenen te verplaatsen naar Hilversum."

"In de begintijd genoot ik ontzettend van de chemie tussen Youri Mulder en Hugo Borst. Zij wisten elkaar echt te prikkelen. Soms stonden ze kort voor de uitzending nog met knallende ruzie op de gang te schreeuwen. Het kon altijd erg fel zijn, maar beiden beargumenteerden wel erg goed.”

Studio Voetbal in de oude setting

Wat is het meest hilarische moment uit je Studio Voetbal-periode?

"Een van de leukste momenten speelde zich af in een uitzending waarin Steve McClaren, toen nog trainer van FC Twente, te gast was. Omdat de uitzending ondertiteld moest worden, werd die toen eerder opgenomen. Toen Youri Mulder de discussie aanging met zijn vader, sprak hij hem aan met 'but daddy'. Dat was erg aandoenlijk en vond ik wel erg mooi."

"Tijdens een andere uitzending kregen we te maken met stroomuitval. Ik vond dat alleen maar leuk, want ik hou ervan als er iets onverwachts gebeurt. Improviseren is het leukste wat er is. Iemand van productie kwam toen aan met kaarsjes en lampen en zodoende konden we gewoon doorgaan."

Ik hou ervan als er iets onverwachts gebeurt. Improviseren is het leukste wat er is.

Jack van Gelder

Zijn er zaken geweest die je juist hebt betreurd?

"Opzienbarend was dat we de financiële problemen van Feyenoord aan het licht brachten. Zondagochtend belde Jorien van den Herik op, om aan tafel te komen zitten en opheldering te geven. Maar hij deed de situatie anders voor dan dat die daadwerkelijk was."

"Omdat wij journalistiek bedrijven en de informatie niet klopte, heb ik toen ingegrepen. Dat voorval heeft toen tot zijn val geleid en dat gunde ik hem absoluut niet. Dat vond ik erg vervelend, maar gelukkig zijn we weer on speaking terms."

"Verder vind ik het erg jammer dat we iemand als Johan Cruijff nooit aan tafel hebben gehad. Dat zijn uitgesproken personen met een apart karakter."

Toen Youri Mulder de discussie aanging met zijn vader, sprak hij hem aan met 'but daddy'. Dat was erg aandoenlijk en vond ik wel erg mooi.

Jack van Gelder
Van den Herik bespreekt financiële situatie Feyenoord

Wat is altijd jouw streven geweest aan tafel?

"Wellicht bemoeide ik me weleens te veel met de uitzending. Maar ik heb altijd gezegd dat ik meer wil doen dan Jantje en Pietje aan het woord laten. Soms had ik het idee dat ik over bepaalde onderwerpen, zoals de hele affaire bij Ajax, meer wist dan de gasten aan tafel. Dat was soms best weleens lastig."

"Ik heb weleens gezegd: zet mij maar eens een jaar aan tafel, in plaats van dat ik de presentator ben. Maar het is vreemd als de dirigent het stokje aan de zijkant legt."

Studio Voetbal begint vanavond om 22.35 uur. Te gast zijn Youri Mulder, Kees Jansma, Jan Mulder en Co Adriaanse.

Wellicht bemoeide ik me weleens te veel met de uitzending. Maar ik heb altijd gezegd dat ik meer wil doen dan Jantje en Pietje aan het woord laten.

Jack van Gelder

STER reclame