AFP
NOS Nieuwsβ€’

Massa-betoging in Tokio tegen actievere rol voor het leger

In Tokio is een grote demonstratie aan de gang tegen de actievere rol voor het leger, die premier Abe en het Japanse lagerhuis willen. De tienduizenden betogers hadden zich verzameld bij het parlementsgebouw in de Japanse hoofdstad.

De betoging was een initiatief van een coalitie van organisaties die vinden dat Japan zijn pacifistische grondwet in ere moet houden. In die wet van kort na de Tweede Wereldoorlog is vastgelegd dat het leger er alleen is voor zelfverdediging.

Premier Abe wil het leger meer bevoegdheden geven zonder de grondwet te veranderen. Het Japanse leger moet volgens hem bijvoorbeeld ook een bondgenoot kunnen bijstaan als die aangevallen wordt.

Het lagerhuis heeft met de aanpassing van de wet ingestemd, maar er is in Japan veel verzet tegen. De oppositie boycotte de stemming over de defensiewetgeving en er zijn al een paar keer grote demonstraties geweest. De organisatoren van de betoging van vandaag schatten het aantal deelnemers op 120.000.

De verwachting is dat premier Abe ook in de senaat genoeg steun krijgt voor zijn beleid. Vooral de VS juichen een sterkere rol van de Japanse strijdkrachten toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl