EPA

Slechts een derde van het elektronisch afval in Europa wordt goed gerecycled, blijkt uit onderzoek van de VN en Interpol. Grote aantallen mobiele telefoons, computers en koelkasten worden gedumpt of illegaal verhandeld.

Landen in Europa moeten eigenlijk 85 procent van de gebruikte elektrische apparaten, of 'e-waste', recyclen. Alleen Zweden en Noorwegen komen daarbij in de buurt. Roemenië, Spanje en Cyprus hergebruiken slechts 20 procent van hun 'e-waste'. 

Het gemiddelde in Europa ligt op 35 procent. In 2012 werd zo'n 3,3 miljoen ton van de 9,5 miljoen hergebruikt. 

Waar naartoe?

Europese regelgeving verplicht dat apparaten met een stekker of batterij worden gerecycled, zodat metalen en andere giftige stoffen eruit gehaald worden. Volgens een van de onderzoekers worden apparaten vaak bij het normale afval gegooid als waardevolle metalen, zoals koper, eruit zijn gehaald.

In het rapport staat dat overtreders zelden worden vervolgd, ondanks strenge milieuwetten in veel landen. De onderzoekers vinden dat de politie meer moet doen tegen milieudelicten.

Een ander probleem is dat veel mensen niet weten waar ze hun afval naartoe moeten brengen. "Consumenten weten vaak niet waar de recyclecentra zijn", zegt een van de onderzoekers.

STER reclame