nos
NOS Nieuws

Baby in bejaardenhuis heeft 'heel veel oma's'

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Door researchredacteur zorg Ardi Vleugels

Hij woont in het verzorgingstehuis, maar hij scheelt gemiddeld 90 jaar met zijn medebewoners. Eron is een maand oud en daarmee de jongste bewoner van de Molenhof in Zwolle.

Zijn moeder is een van de zes jongeren die sinds kort hun intrek hebben genomen in de kamers die leeg stonden in het woonzorgcomplex. Die kamers staan leeg door veranderingen in de zorg. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Alleen ouderen die zware zorg nodig hebben, kunnen nog terecht in een tehuis.

Niet alleen in de Molenhof staan er kamers leeg. Overal in het land sluiten tehuizen. Daarom wordt nu op tientallen plaatsen in het land geprobeerd of ouderen gemengd willen wonen met bijvoorbeeld statushouders, jongeren of arbeidsmigranten.

Kunnen bewoners die soms 90 jaar schelen samenwonen in een verzorgingstehuis?

Tegenprestatie

In de Molenhof laat studente Bernice Strijker haar appartementje zien. Een lichte woonkamer met een aparte slaapkamer. Ze woont er nu een maand. In ruil voor haar appartement moet ze vier uur per week iets ondernemen met de ouderen. "Maar dat gaat vanzelf. We zitten heel vaak even samen te praten."

Mag ik even op uw rollator komen zetten?

Studente Bernice Strijker, bewoonster verzorgingstehuis

Als ze de ontmoetingsruimte inloopt, is het druk. De bewoners zitten aan de koffie. Verhalen over familie worden uitgewisseld. "Hallo", roept ze vrolijk, "mag ik even op uw rollator erbij komen zitten?" Dat mag. Maar ze moet wel leren hem eerst op de rem te zetten. "Weer iets geleerd voor later", grapt ze.

Onrust

De meeste ouderen vinden de gezelligheid van de jonge meiden prachtig, vertellen ze. "Lekker kletsen en koffiedrinken." Het is wel wat verwarrend, vindt een andere bewoner van 82. "Er overlijden mensen, er komen studenten bij. Dat is veel voor de oudere mensen."

Een van de andere bewoners is het met haar eens. "De afgelopen maanden kwamen er iedere dag mensen overleggen. Allemaal onrust. De lege kamers moesten vol. Maar ik vind toch dat kinderen hier niet thuishoren. Dat is niet mijn optie. Er zijn een hoop oudere mensen die ook graag hier zouden willen wonen."

Grietje van Dijk-Van der Werf (89) vindt het juist fijn, die jonge mensen. "Het is leuker zo. Er is weer leven in de brouwerij." Ook Erons moeder denkt dat haar zoontje het, net als zij, wel naar zijn zin heeft. "Hij heeft hier heel veel oma’s."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl