NOS SportAangepast

Alle Nederlanders uitgeschakeld op WK judo

Henk Grol is al na één partij klaar op de WK judo in Astana. De Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram verloor op ippon van de Japanner Ryunosuke Haga.

De Nederlander was gewaarschuwd door de lastige loting, want hij verloor dit jaar al twee keer van de nummer 25 van de wereld. Grol begon goed en Haga kreeg al snel twee straffen achter zijn naam. Toch bleef Grol de aanval zoeken, waarop hij werd gecounterd door de Japanner en op zijn rug belandde: ippon en einde toernooi.

Grol was na zijn Europese titel met grote verwachtingen naar Astana afgereisd, maar de WK zijn dus uitgelopen op een grote teleurstelling. In 2009, 2010 en 2013 veroverde Grol zilver op de WK.

Ook Korrel en Meyer klaar

Michael Korrel sneuvelde in dezelfde gewichtsklasse als Grol in de achtste finales in Astana. De Belgische nummer 12 van de wereld, Toma Nikiforov, versloeg de Nederlander met ippon.

De 21-jarige debutant keek al snel tegen een achterstand aan (waza-ari), probeerde het vervolgens wel, maar de winnaar van EK-brons bleef eenvoudig overeind. Met een tweede waza-ari in de slotfase waren de partij en toernooi voor Korrel voorbij.

In de tweede ronde was Korrel nog met waza-ari te sterk voor de Pakistaan Hussain Shah. In de eerste ronde had hij geen enkele moeite met de Let Jevgenijs Borodavko.

Voor een debutant was het voor Korrel een niet onverdienstelijk toernooi. Maar dat was slechts een schrale troost. "Het ging voor mij in de derde pot pas echt beginnen. Die jongen moest eraf. En als je dan op je bek gaat, heb je nog niks", constateerde Korrel.

Toch toonde Korrel zich ook hoopvol voor de toekomst: "Ik weet zeker dat mijn tijd nog komt."

Roemeen vloert Meyer

Voor Roy Meyer viel in de klasse boven 100 kilogram in de tweede ronde het doek. De nummer vijf van de vorige WK, die in de eerste ronde een bye had, ging ten onder tegen de Roemeen Daniel Natea.

Het zag er aanvankelijk gunstig uit voor Meyer, die zijn tegenstander twee straffen zag oplopen wegens passiviteit. Maar in de slotfase van de partij sloeg de grote Roemeen toe, kreeg hij Meyer in een houdgreep op zijn rug en won Natea met ippon.

"Ik werd in de laatste minuut iets te optimistisch in mijn tactiek", reageerde Meyer na afloop. "Ik maakte een worp die hij aan zag komen, hij gebruikte zijn gewicht om het te blokkeren en toen kwam ik op mijn zij te liggen. En als er 180 kilo op je ligt, moet je heel erg creatief zijn om eruit te komen. En dat bleek ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl