NOS Sport

'Er is niet opeens een andere Polling, hoor'

Judobondscoach Arens: het zit allemaal niet mee

De Nederlandse judoka's gingen met grote verwachtingen naar Astana. Met drie Europees kampioenen en medaillekandidaten in verschillende gewichtsklassen, was de kans op de eerste wereldkampioen sinds Marhinde Verkerk in 2009 aanzienlijk.

Met nog een dag te gaan met Nederlandse deelname is de oogst - een bronzen medaille van diezelfde Verkerk - mager. "Tot nu toe zit het allemaal niet mee", bevestigt bondscoach Maarten Arens.

Liefst drie judoka's (Birgit Ente, Juul Franssen en Guillaume Elmont) werden gediskwalificeerd wegens onreglementaire grepen. Eenduidige verklaringen zijn er dan ook niet, volgens Arens. "Noël van 't End heeft écht pech met een bepaalde actie. Sanne van Dijke die net met een golden score verliest. Guusje Steenhuis verliest met een strafje. Het zijn verschillende dingen."

Polling te ontspannen

De grootste teleurstelling was de zevende plaats van Kim Polling. Velen verwachtten dat de nummer één van de wereld eenvoudig de wereldtitel zou grijpen. Een misvatting, vindt Arens. "We zeiden van tevoren al dat het niet vanzelf zou gaan."

Vorig jaar ging Polling op de WK in Tsjeljabinsk ten onder aan de spanning. Een jaar later was daar niets van te bekennen. "Vanochtend zei ze zelf: ik heb helemaal geen spanning. Dat vond ik ook raar, dus ik zei: je moet toch een beetje die focus op gaan zoeken. Maar dat kwam eigenlijk niet. Je moet ook niet te veel de druk opvoeren, want dat past niet bij haar."

'Vorig jaar teveel, nu te weinig spanning bij Polling'
Polling: ik ben zo blij dat ik hier weer sta

"Blij met reactie Polling"

Polling zelf was opvallend monter na de deceptie, zag ook Arens. "Waar ik wel heel blij me ben, is dat ze er zo staat. Dat ze nu niet in een gat gaat vallen met spanning en angsten. Dat had ook slechter gekund, maar dat is absoluut niet het geval."

Met die woorden refereert de bondscoach aan de angststoornissen waar de Groningse het afgelopen jaar mee kampte. Hij weet waar hij over praat. In het voorjaar besloot Polling te breken met haar coach Marjolein van Unen. Arens nam de coaching over en zag de herboren Polling soeverein Europees kampioen worden in Bakoe.

"Twee maanden geleden was ze nog spetterend bij de Europese Spelen. Er is niet opeens een andere Kim Polling, hoor. Dat kan niet in acht weken."

Geen extra druk op Grol

Zaterdag komt met Henk Grol (-100 kg) nog een Europees kampioen op de tatami. Ook Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) komen in actie. "Ik ga nu niet alle druk op morgen leggen, dat is voor die sporters ook niet goed. Maar we gaan toch proberen die medailles binnen te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl